x

napravite pravila

Šta sve trebate utvrditi prije nego uselite sa svojim partnerom

Mnogi parovi nakon određenog perioda odluče živjeti skupa, međutim ne zadrže se svi na tome te se ubrzo nakon useljavanja razilaze. Razlog tome je često niz pogrešno odrađenih stvari, a jedna od osnovnih na koje treba obratiti pažnju se tiče komunikacije. Važno je razgovarati sa partnerom i utvrditi pravila zajedničkog života.

Prvo i osnovno pitanje koje trebate postaviti i riješiti jeste plaćanje i donošenje stvari u kuću.

"Morate razgovarati o trošenju novca prije nego uselite skupa. Problemi sa novcem nerijetko uništavaju veze, a ako utvrdite neke stvari na početku možete izbjeći mnoštvo problema. Odlučite kako ćete podijeliti troškove i ko je za šta odgovoran, te odvojite dio novca koji ćete trošiti sami za sebe", rekla je stručnjakinja Andrea Syrtash.

Ukoliko dovodite vašeg ljubimca sa vama, utvrdite kako ćete se brinuti o njima, gdje će spavati i slično. Ako ste različitih vjera obratite pažnju na detalje koje ćete izložiti.

"Iako će vjerovatno biti neugodno raspravljati o ovoj temi zato jer na ovaj način spominjete da postoji mogućnost da nećete biti skupa zauvijek, važno je da stavite oba imena na papir te da oboje preuzmete odgovornost za korištenje stana", rekla je Andrea.

Koliko često čistite, da li bi radije prali suđe ili kuhali, koliko često iznosite smeće? Sva ova pitanja su jako bitna za zajednički život. Ukoliko rasporedite obaveze na vrijeme, izbjeći ćete dosta svađa i rasprava.

"Može se desiti da je jedno od vas spontano a da drugo uvijek mora imati plan za sve. Zbog toga je vrlo bitno postaviti granice i odrediti šta ćete i kako raditi tokom dana. Ako planirate zvati goste, javite to partneru ranije kako bi se mogao pripremiti ili otići da prošeta ukoliko nije raspoložen za društvo", rekla je Andrea.

Na kraju, koji je krajnji cilj vašeg useljavanja skupa? Andrea tvrdi da je ovo nešto o čemu mnogi parovi ne pričaju.

"Razlozi mogu biti različiti, veća ušteda, više ćete se sretati i viđati, želite vidjeti šta će se desiti kad se počnete viđati aktivno, neki žele brak a neki žele podići vezu na viši nivo. Svi imaju različite razloge, ali ih je važno odmah objasniti", zaključila je.


(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.