x

Stala proizvodnja Lade, nema dijelova

​Efekat na rusko automobilsko tržište biće veliki, s obzirom da je Lada prošle godine imala 21% udjela u prodaji novih vozila.

Sankcije Rusiji počele su da pogađaju tamošnju industriju. Brend Lada je u vlasništvu AvtoVAZ-a, a osnovana je 1966. godine kao jedan od primarnih proizvođača automobila u tadašnjem SSSR-u.

Nakon raspada Sovjetskog Saveza i otvaranja trgovine sa Rusijom, francuski proizvođač automobila Renault na kraju je 2007. godine preuzeo kontrolni udio od 67,61% u kompaniji. Upravo su te međunarodne veze odigrale ulogu u aktuelnom zastoju u Ladinim ruskim fabrikama.


Lamborghini i Ferrari prekidaju poslovanje sa Rusijom, šalju humanitarnu pomoć Ukrajini

Ogroman proizvodni pogon u Toljatiju, na obalama rijeke Volge, oslanja se za snabdijevanje dijelovima iz Renault/Dacia fabrika u Rumuniji, a preko 20% dijelova, uključujući konektore i druge elektronske komponente, dolazi izvan granica Rusije.

Fabrika AvtoVAZ u Iževsku također je zaustavljena zbog krize. Prvo zaustavljanje proizvodnje dogodilo se 5. marta, a nova obustava rada trajat će od 9. do 11. marta.

Efekat na rusko automobilsko tržište biće veliki, s obzirom da je Lada prošle godine imala 21% udjela u prodaji novih vozila.


U kombinaciji sa mnogim drugim proizvođačima automobila koji su obustavili prodaju i poslovanje u Rusiji, biće daleko manje novih vozila u prodaji u toj zemlji u narednim mjesecima.

To će osjetiti i Renault koji je prošle godine u Rusiji ostvario 181 milion dolara prihoda, prenosi B92.


(Nezavisne novine)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.