x

za bolji doživljaj

Stalni posjetioci Italije imaju nekoliko savjeta za one koji će to učiniti prvi put

Nekoliko turista koji redovno obilaze Italiju su za BuzzFeed podijelili svoje iskustvo i savjete za one koji nikada nisu bili u zemlji paste i dobrog vina.

Jedan od prvih savjeta je vezan za vino, te iskusni turisti savjetuju da uvijek prvo probate domaće vino te tvrde da će uvijek imati odličnu kvalitetu kakvu nećete dobiti ako uzmete komercijalna vina.

Osim što trebate probati lokalno vino, preporučuje vam se i da probate domaća jela iz tog dijela države. Iskoristite Google ili pitajte domaćine šta se jede u tom dijelu države i uvjerite se kako pizza, špagete i slična jela izgledaju kada ih napravi Italijan.

Provjerite da li muzeji imaju dan kada je ulaz slobodan, te se potrudite pronaći vremena da obiđete sve muzeje koji imaju sate slobodnog ulaza.

Lokalci će biti presretni ukoliko sa njima pokušate pričati italijanski, tako da vam se preporučuje da probate naučiti osnove ovog jezika.

Trudite se pješačiti što je više moguće, izgubite se u gradu i na taj način ga doživite na poseban način. Hodajte kroz male uličice i tražite skrivena mjesta.

Kao nekoliko pravila za pronalaženje najboljeg restorana navode da nikad ne jedete na mjestima koji imaju meni na više jezika, besplatan WiFi ili klimu. Također nemojte jesti negdje gdje turisti imaju poseban meni, preporučuje se da tražite restoran dalje od centra i da se raspitate sa domaćinima gdje oni jedu i posjetite isto mjesto.

U Italiju nikada ne idite u augustu, prevruće je i svi Italijani su na odmoru te je dosta restorana i prodavnica zatvoreno. Idealno vrijeme za posjetu jeste maj ili juni ili septembar i oktobar.

Za kraj su preporučili da bilo koji grad koji posjetite obiđete noću, jer tada sve izgleda mnogo drugačije i dosta romantičnije.


(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.