x

Stare ili izgubljene cucle nemojte zamjenjivati novima

Tako će ih u kući biti sve manje i dijete će se postepeno pripremiti na to da ni vrijeme cucle neće trajati vječno.

Mnogim malenima je cucla tokom dužeg perioda vjeran pratilac. Ona ih smiruje, tješi, a ponekad služi i kao igračka. Međutim, jednoga dana ovo prijateljstvo mora se okončati.

Odvikavanje je uglavnom dugo i bolno - i za roditelje i za dijete. Zato poslušajte savjete koji će vam pomoći u tom procesu.

- Stare ili izgubljene cucle nemojte zamjenjivati novima. Tako će ih u kući biti sve manje i dijete će se postepeno pripremiti na to da ni vrijeme cucle neće trajati vječno.

- Ako namjeravate odviknuti dijete od cucle, dajte mu je samo u određenim prilikama - uspavljivanje ili kada je bolesno.

- Kada zatraži cuclu, pokušajte mu odvratiti pažnju igračkom ili glodalicom.

- Svakog trećeg ili četvrtog dana makazicama odsijecite jedan milimetar od vrha. Kad-tad će cucla postati tako kratka da cuclanje više neće predstavljati nikakvo zadovoljstvo.

- Recite djetetu da će uskoro doći dobra vila da odnese cucle novorođenim bebama. Neka ih navečer stavi u zdjelu, a sljedećeg jutra neka ga, umjesto njih, sačeka poklončić koji mu je ostavila dobra vila.

- Organizirajte svečanu ceremoniju zakopavanja cucli u bašti ili na plaži. Napravite kolače, pozovite baku i dedu u goste... Na mjestu gdje je dijete zakopalo cucle krišom zasadite cvijet ili ostavite poklončić.

Bez obzira na to za koju ste se varijantu odvikavanja odlučili, maleni zaslužuje nagradu. Poklonite mu plišanu igračku, knjigu ili ga odvedite u zoološki vrt. Obradujte svog malog heroja koji se odrekao dude! 


(Avaz)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.