x

Stigao je novi Renault 4

Renault je na Salonu automobila u Parizu predstavio modernu reinterpretaciju čuvene "četvorke", za sada u formi koncepta.

Koncept Renault 4EVER Trophy robusnog izgleda najavljuje pordukcijski, potpuno električni potkompaktni SUV. Automobil odiše retro dizajnom i prepoznatljivim detaljima sa originalne "četvorke" i ima višenamjenski karakter.

Neki ekstravagantni stilski elementi spoljašnjosti svakako će biti ublaženi kada Renault predstavi verziju za serijsku proizvodnju.

U francuskoj kompaniji podsjećaju da ovim konceptom ujedno proslavljaju 25. godišnjicu humanitarnog relija 4L Trophy, čime objašnjavaju terenski paket kojim je opremljen Renault 4EVER Trophy.

Reference na originalni Renault 4 uključuju crnu pravougaonu rešetku na prednjem dijelu vozila, koja obuhvata prednja svjetla, zatim oblik prednjih blatobrana, trapezoidne bočne prozore, suženi zadnji kraj i zadnja svjetla koja neodoljivo podsećaju na ona sa originalne "četvorke".

Ovi detalji su kombinovani sa modernim stilskim elementima, uključujući Matrix LED svetla, kvake na vratima koje se uvlače, kamere umesto bočnih retrovizora, dvobojni krov...

Još jedna zanimljiva karakteristika je veliki otvor za vazduh na haubi koji prema francuskom proizvođaču poboljšava efikasnost hlađenja motora.


Koncept je obojen u Gun Metal Silver nijansu i opremljen je zaštitnim plastičnim oblogama na donjim dijelovima karoserije.

Automobil je postavljen na točkove od 19 inča, futurističkog dizajnam uz integrisane kompresore, zahvaljujući čemu može da mijenja pritisak vazduha u terenskim gumama, po potrebi.

Odstojanje od tla je 200 mm, što u kombinaciji sa dodatnom terenskom opremom doprinosi robusnom izgledu koncepta. Na prilagođenoj krovnoj galeriji od ugljeničnih vlakana smješten je rezervni točak.

Lopata i ploče koje se stavljaju pod točkove kada se vozilo zaglavi u blatu postavljeni su na vrata prtljažnika, dok je donji dio karoserije ojačan kako bi se zaštitila baterija.

Renault navodi da će prošle godine predstavljeni naslednik "petice" i nova "četvorka" biti električni ekvivalenti modela Clio i Captur u njegovom budućem asortimanu.

Inače, koncept 4EVER Trophy ima dimenzije tipične za B-SUV segment, iako je 68 mm kraći od modela Captur druge generacije.


Tačnije, 4EVER Trophy meri 4.160 mm u dužinu, širina je 1.950 mm, a visina 1.900 mm, dok je međuosovinsko rastojanje 2.570 mm.

Kompanija nije objavila detalje o bateriji postavljenoj u podu kao ni o električnom pogonu. Međutim, potvrđeno je da će serijski SUV biti zasnovan na proširenoj verziji mehaničke platforme CMF-BEV i da će se proizvoditi u Francuskoj.

Modularna platforma će takođe biti osnova za Renault 5, električni Alpine "hot hatch" i budući električni Nissan Micra.

Renault se nada da će serijska verzija 4EVER ponoviti komercijalni uspjeh originalnog R4 koji je prodat u više od osam miliona primjeraka u 100 zemalja tokom tri decenije (1961-1992.).

Pored SUV karoserije, 4EVER će takođe imati teretnu varijantu, inspirisanu modelom Renault 4 Fourgonette, kao što je nagoviješteno u zvaničnom tizeru prošle godine.

Očekujemo da ćemo više detalja o novom R4 saznati u narednom periodu, kako se budemo približavali njegovom lansiranju na tržište.


(b92)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.