x

Stiglo je ljeto: Prilagodite se vrućinama i maksimalno zaštitite kožu

Stiglo je ljeto, a s njim i vrijeme velikih vrućina i mnogo sunčanih sati. Za većinu ljeto je najdraže godišnje doba, jer ga povezujemo sa odmorom, odlaskom na more, bazene i uživanjem na suncu, navode iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ).

Prilagođavanje vrućinama

"Bez obzira na to koliko dobro podnosite ljetne vrućine, ovo godišnje doba zahtijeva promjene načina života, od prehrane i odijevanja do drugačijeg rasporeda aktivnosti. Ovo se posebno odnosi na malu djecu, starije osobe, trudnice, osobe sa prekomjernom tjelesnom težinom, osobe oboljele od kardiovaskularnih i respiratornih bolesti, dijabetičare, hronične bolesnike, sportiste i radnike na otvorenom", ističe dr Elma Kuduzović, rukovoditeljka Odjeljenja za promociju zdravlja u INZ-u.

Ljetu se treba znati prilagoditi kako bismo izbjegli moguće štetne posljedice koje ono donosi sa sobom, a slobodno vrijeme treba iskoristiti za opuštanje i oporavak. Stoga nemojte dozvoliti da zbog neznanja ili lijenosti dođete u situaciju da upadnete u njegove zamke i ne iskoristite sve prednosti na najbolji mogući način.

Zaštita kože

"Visoke temperature, pojačano znojenje, opekotine, ubodi insekata i trovanje hranom samo su neke od opasnosti s kojima se suočavate tokom ljeta. Nekontrolisano izlaganje sunčevim zrakama kao i nekorištenje sredstava sa zaštitnim faktorom može izazvati negativne promjene na koži, uključujući opekotine, ubrzano starenje te u krajnjem slučaju i karcinom kože, melanom", ističe dr Kuduzović.

Bez obzira na tip kože, najvažnije je pridržavati se osnovnih preventivnih mjera te aktivnosti pokušati svesti na jutarnje i poslijepodnevne, smanjiti izlaganje suncu u periodu od 10 do 17 časova, kada je najveći indeks UV zraka.

Također, prilikom izlaganja sunčevim zrakama obavezno je, posebno za djecu, koristiti sredstva sa najvećim zaštitnim faktorom (50) koja je potrebno nanijeti u dovoljno debelom sloju, minimalno 20 minuta prije izlaska iz kuće, uz ponavljanje svaka dva sata te nakon svakog kupanja, navode iz INZ-a.


Postepeno izlaganje suncu

Neophodno je sunčati se postepeno (prvi dan 15 minuta pa postepeno produžavati vrijeme) uz izbjegavanje izlaganja sunčevim zrakama u periodu od 10 do 17 časova, oblačiti laganu, široku i svijetlu odjeću od prirodnih materijala uz obaveznu zaštitu glave kačketima ili šeširima te nošenje sunčanih naočala sa UV zaštitnim slojem.

Zbog visokih temperatura i povećanog gubitka tečnosti znojenjem, ljeti je tijelu i koži potrebna veća količina vode (najmanje dva litra dnevno, što je otprilike osam čaša).

Preporuka je unositi tečnost polako, u malim količinama i pri tome izbjegavati alkoholna, gazirana i zaslađena pića koja će samo pojačati dehidrataciju.

Osobama koje se zbog prirode posla dodatno pojačano znoje (rad na otvorenom, sportisti...) i uz to su sklone nižem krvnom pritisku, uz običnu vodu savjetuje se i mineralna negazirana voda, s obzirom na to da znojem pojačano gubimo i elektrolite (magnezijum, kalijum, natrijum i sl.).

"Ako sumnjate da je voda u kojoj se kupate čista, zbog mogućih infekcija izbjegavajte predug boravak u njoj te pripazite na to da ne gutate tu vodu ili ronite otvorenih očiju, a obavezno nakon kupanja u takvoj vodi istuširajte se toplom vodom i sapunom", kaže dr Kuduzović.

Ugrizi, ubodi, otoci...

Ljeti su česti ugrizi ili ubodi različitih insekata koji se mogu manifestovati crvenilom i svrbežom kože te velikim bolnim otokom. Mjesto uboda važno je održavati čistim kako ne bi došlo do razvoja infekcije. Veoma je važno pokušati se suzdržati od češanja kože, jer se upravo na taj način najčešće omogući razvoj infekcije zbog ulaska mikroorganizama kroz ranicu nastalu češanjem.

U slučaju da se pojavi otok, stavite hladnu oblogu na mjesto uboda (mokri peškir ili kockice leda umotane u kuhinjsku krpu) kako biste ga smanjili. U slučaju razvoja infekcije ili neke neobične kožne promjene na mjestu uboda, pojave povraćanja ili poteškoće s disanjem javiti se ljekaru što prije.


Čuvanje namirnica

Tokom cijele godine, a naročito ljeti, treba paziti na čuvanje i pohranjivanje namirnica. Ljeti, zbog porasta temperature, nepravilno čuvanje namirnica skraćuje vijek trajanja te bitno utiče na kvalitet i nutritivnu vrijednost namirnica. Stručnjaci dodaju da bi u toplim danima trebalo maksimalno pojednostaviti pripremu jela: upotrebljavati samo svježe namirnice, adekvatno ih termički obraditi i, po mogućnosti, svakodnevno pripremati svježe obroke.

Posebnu pažnju treba obratiti na lako kvarljive namirnice proteinskog porijekla, kao što su meso, jaja, riba, mlijeko i mliječni proizvodi.

Osim pravilnog čuvanja hrane, termičke obrade i temeljitog pranja voća i povrća, trovanje hranom spriječit ćete čestim pranjem ruku te pravilnom higijenom vašeg suđa i pribora za rad sa hranom (naročito daske za rezanje mesa).

Pridržavajući se navedenih savjeta, iskoristite sve prednosti ljeta, boravka na moru i suncu bez posljedica, kažu iz INZ-a.


(Nezavisne novine)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.