x

Stiže Genesis GV80

Korejski proizvođač premijum automobila objavio je fotografije i tehničke detalje svog prvog SUV-a.

Genesis GV80 debitovao je kao konceptni automobil prije gotovo tri godine na njujorškom auto-salonu. Koncept iz 2017. nastao je u saradnji dizajnerskih studija iz Koreje, Amerike i Njemačke, a produkcijska verzija manje-više je zadržala stilske karakteristike tog vozila.

Na prvim fotografijama serijske verzije GV80 koje je objavio proizvođač vidi se dominantna maska hladnjaka na prednjem dijelu vozila i taknki LED farovi. LED tehnologija prisutna je i na zadnjim svjetlosnim grupama, dok unutrašnjost karakterišu minimalistički dizajn i luksuzni materijali od kože, aluminijuma i drveta.

Široka centralna konzola jasno razdvaja pozicije vozača i suvozača, a vrh komandne table rezervisan je za široki ekran multimedijalnog sistema. Ventilacioni otvori su diskretno uklopljeni u prednju konzolu automobila, a komande klima-uređaja predstavljaju kombinaciju fizičkih točkića i tastera osjetljivih na dodir.

Genesis GV80 postavljen je na mehaničku platformu sa zadnjim pogonom, dok je pogon na sva 4 točka dostupan kao opcija.

Proizvođač za sada nije objavio podatke o motorima, ali procureli su detalji pogonskih jedinica za domaće tržište.

Na početku prodaje u Koreji, GV80 pokretaće 3.0-litarski V6 turbo-dizel sa 278 KS (205 kW) i 590 Nm, uparen sa 8-brzinskim automatikom. Ova verzija ubrzavaće 0-100 km/h za 6,8 s.

Nešto kasnije očekuje se 4-cilindarski 2.5-litarski turbo-benzinac sa 304 KS (224 kW) i 422 Nm. Automobil će do stotke stizati za 6,9 s. U vrhu ponude će se naći 3.5-litarski V6 turbo-benzinac sa 380 KS (279 kW) i 520 Nm, a ova verzija GV80 od 0 do 100 km/h ubrzavaće za 5,7 s.

U planu je da Genesisov prvi SUV u prodajne salone stigne u januaru, i to najprije u Južnoj Koreji, dok bi se na ostalim svjetskim tržištima u prodaji našao kasnije tokom 2020.


(Nezavisne novine)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.