x

Stiže ledeni talas sa Arktika ovog vikenda: Evropa i Balkan će se smrzavati u maju, temperature ispod prosjeka! Dolazi nam snijeg!

Tokom predstojećeg vikenda veći dio Evrope zahvatiće talas izuzetno hladanog arktičkog vazduha koji će se zadržati sve do srijede. Hladna masa arktičkog vazduha pogodiće ovog vikenda veći dio Evrope, javlja Severe Weather Europe.

Potencijalno opasan obrazac biće uspostavljen širom Evrope sa snažnim gornjim dijelom iznad Arktičke regije i Atlantskog okeana, što će da rezultira snažnim strujanjem izuzetno hladnog arktičkog vazduha na jugu preko zapadne i centralne Evrope.

Temperature će od 3. pa sve do 7. maja biti znatno niže nego što je to uobičajeno za ovo doba godine. Postoji i veliki rizik od jutarnjih mrazeva u dijelovima istočne, centralne i zapadne Evrope i Balkanskog poluostrva od nedjelje pa sve do srijede.


Postoji mogućnost da će na nekim područjima pasti i snijeg, s obzirom na to da će se arktička masa proširiti preko Alpa prema sjevernom Mediteranu i sjevernom Balkanskom poluostrvu uz jak hladni front.

Meteorolozi najavljuju na području Srbije i regiona hladnije vrijeme praćeno kišom i pljuskovima. Sudeći prema dugoročnoj prognozi skoro čitav mjesec pred nama biće takav.



U nedjelju u nižim predjelima pašće i grad, dok će na planinama biti snijega.

Kako najavljuju meteorolozi još ćem sačekati na proljetne dane, a u ponedjeljak će živa u termometru pasti i ispod 12 stepeni.

Minimalna prosječna dnevna temperatura u Srbiji tokom maja biće oko 12 stepeni, a ponegdje i ispod 10 stepeni, a biće čak 19 kišnih dana. Pred kraj mjeseca očekuje se porast dnevnih temperatura, pa će se živa popeti do 28.podioka na celzijusovoj skali.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

(Kurir)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.