x

Strašna istina: Roditelji angažuju savjetnike da ih uče odgoju djece bez mobitela i ekrana

Novi trend u odgoju djece su savjetnici koje roditelji angažuju kako bi ih podučili kako da porodica funkcioniše bez mobitela i tableta.

Nedavno objavljeni članak u New York Timesu pokrio je novi trend koji se pojavljuje širom SAD-a, a vodeći savjetnici ističu da nije teško voditi život bez ekrana i vrlo ga je jednostavno provoditi, potrebno je samo baviti se stvarima koje ne uključuju korištenje mobitela, televizije ili društvenih mreža.

Nema sumnje da vrijeme provedeno pred ekranom ima negativan uticaj na djecu i odrasle, prenosi Scary Mommy. Bilo je više studija o tome kako vrijeme provedeno pred ekranom šteti dječjoj sposobnosti spavanja, dovodi do kašnjenja govora i oduzima djeci sposobnost socijalizacije. U isto vrijeme, objavljena je hrpa knjiga i aplikacija kako ograničiti ili u potpunosti eliminisati ekrane u porodicama, iako mnogi navode kako njihova djeca znaju biti ljuta kad im se pokuša isključiti omiljena igrica ili kako je nemoguće spriječiti djecu da pošalju stotine poruka dnevno.

Odrasli jednako ovisni kao i djeca

Savjetnici naplaćuju oko 80 dolara na sat u ruralnim mjestima i do 250 dolara na sat u urbanim mjestima za prosječno 8-12 sesija o ograničavanju vremena pred ekranom. Ali njihove ideje su prilično jednostavne.

“Imaš li običan stari komad materijala koji se može koristiti kao plašt? Odlično!” rekla je Moskowitz.

Druga savjetnica za roditelje, Gloria DeGaetano, rekla je da je fizička aktivnost najbolji način za početak. “Imaš li dovoljno prostora za trčanje? Imaš li konop za preskakanje?”

“Vidiš li negdje loptu? Baci loptu”, rekla je porodična savjetnica i specijalistica za ponašanje djeteta Rhonda Moskowitz, dodajući: “Šutni loptu!”

Iako su ovi savjeti očigledni, čini se da je to ono što roditelji trebaju kako bi odvratili svoje porodice od ekrana. Mnogi nemaju uspjeha s djecom jer su i sami odrasli jednako ovisni. Drugi ne znaju kako podučavati zdrave granice tehnologije jer nisu odrasli sa sličnom tehnologijom i ne znaju kako podučiti svoju djecu.

Savjetnica za roditelje Cara Pollard ponekad roditelje pokušava podsjetiti na ono što su oni radili kao djeca, prije nego što su postojali mobiteli i tableti.

“Kažem ‘Samo se pokušajte sjetiti šta radili kao dijete’. I to je tako teško, vrlo im je neugodno, ali samo se trebaju sjetiti.”

Drugi trener roditeljstva, psihologinja Erica Reischer, ističe da su problemi s ekranom i oslanjanje roditelja na savjetnike dva dijela istog problema.

“To je mentalni sklop koji nas stavlja pred ekrane – optimizacija efikasnosti”, rekao je dr. Reischer, dodajući: “Želimo da nam se odgovori dostave ‘Samo mi recite što radim, a ja ću to učiniti’.! Jedna stvar koju možemo uzeti iz ovog članka”, isključi ekrane i izađi van.


(Ljepota i zdravlje)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.