x

Stručnjaci u nevjerici: Korona virus skroz očistio zrak u Kini!

Satelitske snimke pokazale su neviđeni pad razine zagađenja na nebu iznad Kine, nakon što su morali zatvoriti većinu tvornica zbog izbijanja korona virusa, ali i smanjiti broj putovanja.

NASA je objavila da je ova nevjerovatna promjena velikim dijelom povezana upravo s tom činjenicom, a u padu su razine otrovnih plinova od automobila, elektrana i tvornica. Znanstvenici su i ranije primijetili da je korona virus doslovno 'izbrisala' emisije opasnih stakleničkih plinova u samo dvije sedmice.

Zatvaranje industrijskih pogodna i apel na ljude da ostanu kod kuće dovelo je tako do rekordno niskih razina izgaranja fosilnih goriva, ključnog elementa klimatske krize i to u državi gdje se najviše koristi, piše Independent.


NASA-ine karte usporedno prikazuju razinu zagađenja u prve tri sedmice ove godine, te od 10. do 25. februara. Njihovi stručnjaci kažu da je pročišćenje prvo postalo vidljivo u Wuhanu, gdje zaraza izbila.

- Ovo je prvi put da u svojoj karijeri vidim ovako dramatičan pad razine zagađenosti zraka na tako velikom području i to zbog jednog događaja - rekla je Fei Liu, istraživačica kvalitete zraka u NASA-i.

Zadnji put je pad razine dušikovog dioksida vidjela u vrijeme ekonomske krize 2008. godine, ali pad se nije događao ovako brzo.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

(24sata.hr)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.