x

Studije pokazale: Mamino vrijeme na mobitelu utječe na razvoj djeteta

Mame, koje su koristile pametne telefone, manje su komunicirale sa svojom malom djecom nego one koje su čitale časopis.

Nije tajna da svijetom upravlja tehnologija i teško ćete pronaći odraslu osobu ili dijete koje nema redoviti pristup internetu. Mame posvuda nose svoje pametne telefone i traže trenutak da se 'odvoje' i malo prošvrljaju društvenim mrežama. Možemo to nazvati i suvremenom stankom od obaveza ili opuštanjem.

Prema Medical Xpressu, nova je studija, koju je provelo Sveučilište u Tel Avivu, pokazala da ako mama ili tata pretjerano upotrebljavaju mobitel, to može loše utjecati na razvoj njihova maloga djeteta.


Naime, interakcija između majke i djeteta znatno se smanjuje dok je ona na svome mobitelu, što izravno ugrožava ispunjavanje glavne djetetove potrebe – da bude primijećeno i uključeno u odnos s roditeljima.

U eksperimentu je sudjelovalo stotinjak majki i njihovih mališana, cilj je bio proučiti odnos i komunikaciju između majke i djeteta, a bili su podvrgnuti trima testovima. Dr. Katy Borodkin, voditeljica istraživanja, objasnila je kako su se trudili simulirati situacije iz stvarnog života kada je mama u interakciji sa svojim djetetom i istovremeno pokraj sebe ima mobitel ili časopis.


Iako su i prisutnost mobitela i prisutnost časopisa bile smetnje u interakciji s djetetom, pokazalo se da je mobitel bio znatno jača distrakcija za ostvarenje komunikacije s djetetom. Ovom su studijom znanstvenici željeli ukazati roditeljima na važnost vremena posvećenog isključivo djetetu, i to s potpunom i neometanom pažnjom.


(Roditelji.hr)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.