x

Subaru očekuje pad prodaje zbog nestašice poluprovodnika

Japanski proizvođač automobila Subaru predviđa pad prodaje za fiskalnu godinu koja završava 31. marta i to zbog nestašice poluprovodnika potrebnih za izradu električnih kola, navodi se u izvještaju kompanije objavljenom u petak na korporacijskim mrežnim stranicama.

Subaru u tekućoj fiskalnoj godini očekuje prodaju 868 hiljada vozila, što je 43 hiljade manje nego u prethodnoj prognozi korporacije, prenosi autopress.hr.

S tim u vezi, Subaru također očekuje smanjenje operativne dobiti, čija se prognoza smanjila za 10 milijardi jena (oko 94,7 miliona USD) na 100 milijardi jena (oko 947 miliona USD).


Japanska novinska agencija Kyodo sredinom januara je izvijestila da je Subaru zbog nedostatka poluprovodnika odlučio smanjiti proizvodnju u jednoj od svojih tvornica u Japanu, kao i u tvornici u američkoj saveznoj državi Indiani.


Globalna nestašica poluprovodnika posljedica je oporavka globalne potražnje za automobilima i sve veće upotrebe ličnih računara i igraćih konzola za koje su oni potrebni.

Zbog toga trpe proizvođači automobila diljem svijeta, a vlade razmišljaju o tome kako smanjiti ovisnosti o azijskim proizvođačima poluprovodnika i čipova.


(Nezavisne novine)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.