x

Sunčica i Jelena pokušale da se vjenčaju u Srbiji: Želimo ista prava kao i svi!

Jelena Dubovi i Sunčica Kopunović  u vezi su već godinama i žele da je ozakone. One su pokušale da se vjenčaju, iako su znale da je to trenutno nemoguće po aktuelnim zakonima Srbije. Matičarka ih je odbila, a gošće Novog dana na N1 objasnile su da su tražile odbijenicu jer kasnije s tim papirom mogu da vode spor dalje, odnosno uđu u spor i pokušaju da riješe ovaj problem.

Jelena i Sunčica za Novi dan kažu da su im je dosta toga što nisu prepoznate u zakonu i da žele da samo da imaju jednaka prava kako i svi ostali građani.

"Nije stvar vjenčanja već priznavanja istospolnih partnerstava, i ne želimo to da nazivamo brakom već istospolnim partnerstvom... govorimo o jednakim pravima u kojima uživaju svi drugi građani zemlje", kazala je Jelena Dubovi.

Ona je objasnila da ako se njoj nešto desi, svu imovinu koju ima, njena partnerka neće naslijediti zbog zakonske regulative.


"To je primaran razlog za naš odlazak kod matičarke. Ne možete da posjetite partnera u bolnici kako je teško bolestan, niti možete da dobije informacije o stanju zdravlja osobe sa kojom dijelite život dugi niz godina, ne možete da podignete kredit za stan zajedno", objasnile su gošće.

Suština je da je konačni cilj prepoznavanje našeg partnerstva i hiljade drugih partnerstava pred zakonom, dodaju.


"Želimo da ljudi čuju i malo porazmisle o tome, da shvate i komšija i drugarica da isto mogu da budu u ovakvoj situaciji, da nas saslušaju, a za ostalo se nadamo da će doći prirodno i samo od sebe", dodale su.

One su navele da neće odustajati. "Odgovor sistema je već negativan, odbijene smo pred matičarkom, ali naš cilj je usvajanje zakona o registovanju istospolnh partnerstava, da pred zakonom budemo isti i iste kao i svi ostali građani Srbije", ponovile su one.

.

.

.

.

.

.

.

(N1)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.