x

Supernamirnica koja ima brojne zdravstvene prednosti

Dobar je izvor folne kiseline, dijetalnih vlakana, vitamina B2, pantotenske kiseline, niacina i kalija, vitamina K....

Prema mišljenju nutricionista, paprike imaju brojne zdravstvene prednosti, koje ne bi trebalo zanemariti. Osim primamljivog ukusa, imaju i posebne ljekovite osobine zbog kojih su dobrodošle za svaki obrok. Stotinu grama svježe crvene paprike sadrži 92 posto vode, 6 grama ugljikohidrata, 1 gram bjelančevina, 0,3 grama masti i 1,2 grama dijetetskih vlakana.


Paprika je izvrstan izvor vitamina A, C i B6. Dobar je izvor folne kiseline, dijetalnih vlakana, vitamina B2, pantotenske kiseline, niacina i kalija, vitamina K, mangana, vitamina B i magnezija. Što je paprika zrelija, viši je nivo vitamina i minerala. Paprika sadrži 4 puta više vitamina C od narandže i više od 30 nutrijenata iz skupine karotenoida.


Sinergija vitamina C i A, karotenoida i likopena paprici daje antioksidativnu moć i svrstava je u supernamirnice. Ovo hrskavo povrće sadrži vitamin A, koji pomaže u očuvanju zdravlja očiju i radi na sprečavanju makularne degeneracije. Crvena paprika je, također, bogata vitaminom C i raznim karotenoidima koji djeluju kao antioksidanti i pospješuju zdravlje očiju i kardiovaskularnog sistema. Žuta, odnosno narandžasta paprika osigurava beta-karoten i vitamine A, vitamin C i kalij.


(Avaz)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.