SUTRA POČINJE 4. FESTIVAL DJEČIJE UMJETNOSTI! DJECA PORUČUJU: DOĐITE NA RADOST IZ KOJE SE UČI!

03.05.2018 10:00

Direkcija 4. Festivala dječije umjetnosti najavljuje početak internacionalnog umjetničkog i takmičarskog festivala koji afirmira umjetnost za djecu i dječije stvaralaštvo. Knjiga, teatar, muzika, slikarstvo i kiparstvo, sve su to grane umjetnosti koje su zastupljene na Festivalu i koje uključuju djecu kao kreatore a ne samo puke konzumente.

4. Festival dječije umjetnosti je prvi umjetnički festival za djecu u BiH internacionalnog karaktera ali je jedinstven i u regionalnim okvirima jer osim što njeguje autorski izraz za djecu i mlade, on afirmira sve grane umjetnosti te razvija ljubav prema stvaralaštvu kod najmlađe populacije.

Festival će biti otvoren 3. maja sa predstavom “Aladin i čarobna svjetiljka” Zagrebačkog kazališta lutaka u režiji eminentne rediteljice Saše Broz koja će biti odigrana u Narodnom pozorištu u 19.30, dok će Festival početi već ujutro istoga dana sa mjuziklom koji dolazi iz Vinkovaca “Crvenkapica” i lutkarskom predstavom “Punim jedrima” Pozorišta lutaka Mostar koje će igrati u terminima u 11 i 14.30 sati.

Isti dan od 10 sati u centralnoj jezgri Festivala – Bosanskom kulturnom centru započinje umjetnička radionica “Vuneno pozorištance” koje vode Željka Lemez i naša poznata glumica Tatjana Šojić koja djeci pripovijeda bajke na osnovu kojih djeca prave lutke i scenografiju za bajku. U istom prostoru se odvija i ilustratorsko-kiparska radionica pod mentorstvom akademske kiparke Sanele Husić-Musabašić, dok se kiparska radionica održava od 12 do 14 sati u Velikoj sali Općine Stari Grad.

Književne radionice na kojima će djeca putovati kroz price koje vodi naša ugledna književnica Jagoda Iličić počinju u 13 sati u Bosanskom kulturnom centru i održavaju se svaki dan festivala.

Takmičenje za najbolji pop rok vokal će se održati 06. maja u 18 sati u BKC-u kada će se dodijeliti i nagrade za najbolju bajku, predstavu, muzičko stvaralaštvo, likovne radove i druge nagrade koje stimuliraju mlade da se bave umjetnošu ali i afirmirane stvaraoce da razvijaju kod sebe kreativnost vezanu za djecu i mlade.

Članovi žirija u sve četiri kategorije su provjerena imena iz svijeta umjetnosti: Selma Alispahić, Mirsad Bećirbašić, Amir Kazić Leo, Lejla Jusić, Alma Ferović-Fazlić i drugi.

Festival dječije umjetnosti da bi ostvario sve svoje programe u cijelosti na referentan način surađuje sa Institutom za teatar, muziku i multimediju, Bosanskim kulturnim centrom i Muzejom Sarajeva u čijem će se depandansu Brusa bezistan održati i izložba najboljih učeničkih radova iz slikarstva.

Kroz festival će sve koji dođu u ovu čaroliju dječije bajke voditi najmlađe voditeljice, djevojčice Kana Karaman i Una Mehmedbašić koje pozivaju svu djecu i njihove roditelje, i sve koji vole umjetnost na Festival ovim riječima: Pogledajte najbolje predstave, poslušajte najdivnije pjesme, pročitajte najljepše bajke. Dođite na radost iz koje se uči!

Mnogo je visoko kvalitetnim programa pripremljeno za našu djecu i to potpuno besplatno zahvaljujući Općini Stari Grad i načelnku Ibrahimu Hadžibajriću kao i Ministarstvu kulture i sporta Kantona Sarajevo na čelu s ministrom Mirvadom Kurićem.

Nagradni fond u iznosu od 10.000 KM osigurali su pored spomenutih pokrovitelja i Federalno ministarstvo kulture i sporta, Općina Centar ali i nekoliko domaćih kompanija koje su stale uz Festival i svojim korporativnim senzibilitetom i svojom podrškom u proizvodima ili financijski.

To su: BH Telecom, BH Gas, Argeta, Messer, Apoteke Sarajevo, Vakufska banka, Gadžo komerc, Lutrija BH, Fan Ferhatović, Ćevabdžinica Petica, Hotel Hollywood, Bunjo Grupacija, Europlakat BH, Ećo company.

Medijsko pokroviteljstvo stiže od FENA-e, BHRT-a, TVSA, Radio Otvorene mreže, Starta, Sarajevo navigatora, Ekskluzive i drugih.KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.