x

Sve je spremno za Vannin koncertni spektakl u Sarajevu 16. juna!

Popularna pjevačica progovorila iskreno o karijeri, životnom i glazbenom putu i dakako, o Sarajevu u koje jedva čeka doći.

Od Vanninog slavljeničkog koncerta „VANNA – 30 godina“ koji će se održati u Sarajevu sljedećeg četvrtka, 16. juna u Bosanskom kulturnom centru dijeli nas nešto manje od tjedan dana. Predstojećim koncertom Vana obilježava trideset uspješnih godina svoje glazbene karijere, a tim povodom, s popularnom pjevačicom smo razgovarali o njenom glazbenom i životnom putu.

Pristupačna, iskrena i autentična u svojim odgovorima, Vanna nam je otkrila i zašto se raspao bend ET u kojem je zabljesnula na početku karijere, kako je uspjela održati uspješnu karijeru uz majčinstvo, ali i koga s bosanskohercegovačke scene posebno prati i poštuje….

Kad vam netko spomene Sarajevo, što je prvo na što pomislite?

Na srdačnost, neposrednost, pristojnost u komunikaciji, otvorenost u pokazivanju emocija, duhovitost, uključivost i nepatvorenost u stavovima. Mislim da sam puno toga rekla, iako rečenica nije duga.

Imate li neka baš svoja mjesta koja uvijek posjetite kada ste u Sarajevu?

Pa i ne zapravo jer volim i novitete i novosti; to doživljavam kao promjenu i napredak, a napretku se uvijek veselim. Iako, naravno, volim sretati ljude koje već dugi niz godina poznajem iz medija - ispred ili iza kamera kao što je to npr. šminkerica koja se sjeća kada me prvi puta šminkala i za koju emisiju. Volim nova mjesta gdje mogu nešto zgodno pojesti ili nešto novo vidjeti čega nije bilo prilikom mog zadnjeg posjeta gradu.

Vaši su hitovi vrlo prisutni u eteru BH, a opet se dugo čekalo na jedan baš ovako ozbiljan dvoranski koncert. Zašto?

Ha, svatko ima neki svoj tempo kojim se stvari odvijaju, tako i ja. Dolazila sam održavati koncerte uglavnom po sarajevskim klubovima koji su bili u tom određenom trenutku u trendu, ali BKC i koncert u dvorani, nadam se, ne izlazi iz trenda, pa mislim da je u ovom trenutku to idealno koncertno mjesto za mene i moj odličan band i jako se veselimo.

Ima li kolega iz BH s kojima ste tijekom ovih 30 godina imali prilike dijeliti pozornicu i surađivati, ili razviti neko prijateljstvo?

Možda ne bih rekla da je prijateljstvo baš točna riječ, ali itekako pratim što radi Maya Sar i razmjenjujemo iskrene poruke podrške već duže vrijeme i njena “Korake ti znam” me uvijek obori s nogu.

Imate li neostvarenu želju za duetom s nekim od glazbenih faca iz BH?

Uh, moramo nešto i njih pitati o tome, zar ne? Naravno, svašta je moguće ako se dogodi prava pjesma u pravom trenutku.

Godinama se pričalo o raskolu između vas i Boytronica iz benda ET s kojim ste sada imali sjajan nastup u Areni Zagreb i bilo je očito da ste opet u super odnosima. Što se zapravo desilo među vama?

Nije zahvalno komentirati što su komentirali u medijima, često bez provjere, ali kako sam već i javno rekla nakon koncerta u zagrebačkoj Areni, kada s nekim klikneš pred više od 30 godina, život se pobrine da to bude zauvijek. Bez obzira na promjenjivi intenzitet odnosa, Boytronic je jedan od rijetkih s kojim me vežu zajednički glazbeni počeci, odrastanje, mladenačko veselje i prvi uspjesi. Ne biti na tome zahvalan bi značilo da ne znaš pokazati zahvalnost prema životu, a to bi bilo tužno, pa i glupo. Naš nastup je bio sjajan - zaigran, emotivan i „“nabrijan“, baš kao nekad kad smo zajedno bili ET.

Koji je bio pravi razlog vašeg izlaska iz tada jednog od najpopularnijeg benda ovih prostora?

Band ET je prestao s radom u toj originalnoj postavi, ja mislim da smo jednostavno potrošili tu glazbenu formu kojoj smo se bavili - dance ritam uz refrensko pjevanje. Možda smo je i prerasli. Ja svakako jesam. Srećom, pjesme su ostale, kao što i sve dobro ostane!

Je li na našim prostorima za ženu teško izgraditi kvalitetnu glazbenu karijeru bez da se rade brojni kompromisi?

Pa za sve u životu treba neki kompromis, ili prilagođavanje. Nastojim da to bude više zbog forme, a manje zbog sadržaja. K tome, i ja se razvijam i pomalo prilagođavam kad shvatim da će me to poboljšati i u nečem unaprijediti. Ali, oduvijek snimam glazbu kakvu volim i nikada nije bilo u pitanju da ću to kompromitirati; ja jednostavnu više volim glazbu nego show business što znači da me više raduje biti popularan glazbenik nego popularna medijska osoba. Naravno, nekad neka pjesma ne dobaci tamo gdje sam se nadala, ali zato kad se najmanje nadaš nešto drugo ostavi neočekivano jak dojam kod publike. U ovoj mi je fazi najbitnije snimati svoje pjesme jer me to beskrajno veseli i ne moram nikome ništa objašnjavati ili nešto dokazivati.

Mnogim ste mladim pjevačicama uzor, a u showu The Voice pokazali ste se i kao veoma pravedna i srčana mentorica mladih potencijalnih zvijezda.

Ma baš vam hvala na tom komplimentu jer me rad u tom show-u jako veselio i ispunjavao. Pa čak i naučio mnogočemu. Ponosna sam ako ostavljam takav dojam na mlade glazbenike i čast mi je što prepoznaju ono nešto što bi oni htjeli biti u meni. To je jedna od najvećih stvari koje sam postigla.

Imate li svoje miljenice među mlađom generacijom pjevačica i kako se odlučujete za duete poput onoga koji ste otpjevali sa Zsa Zsom?

Itekako cijenim, slušam i poštujem mlade glazbenike. Ne namećem im se jer nikad ne znaš tko su zapravo njihovi favoriti, a i poštujem njihovu želju za samostalnošću i vlastitim probijanjem, ali raditi s Zsa Zsom je bila prava uživancija jer je ona i divan čovjek, osim što je izuzetan interpretator. Gostovala mi je u Areni u Zagrebu i stalno smo u kontaktu.

Uspjeli ste izbalansirati karijeru i majčinstvo i obiteljski život bez da ste nestali s glazbene scene.

Pa nije bilo potrebe da nestajem, možda malo usporim, kao i većina žena. Naravno, s rođenjem djece se sve nekako mijenja, naročito prioriteti, ali dugoročno nije dobro odustati od posla kojeg volite i koji vas ispunja. Danas su oni veliki i mogu mi čak i pomoći oko karijere!

Koji su najveći izazovi s kojima ste se morali suočavati u periodu odrastanja vaše djece i jeste li ikada pomislili da naprosto odustanete od pjevanja?

Ne, nikada djeca nisu imala veze s tim, zaista. Zašto i bi? Taj posao sam po sebi nosi izazove, nekad i teške i nelogične i nimalo pravedne, ali nikad to nema veze ni s djecom pa ni s glazbom. Naravno, bila sam i razočarana, i uvrijeđena i zakinuta, ali onda sam pomislila - zašto da zbog nekog tko je maliciozan, manje talentiran i beskrupulozan odustajem ja od onog što radim dobro i sa dušom i sa zadnjim atomom svog talenta?

30 godina karijere je već impozantna brojka. Što sebi priželjkujete u sljedećih 30 godina na sceni?

Još dosta ovakvih godina, autorski album, puno koncerata i puno vesele i ispunjene publike na njima!

Za sam kraj razgovora, Vanna nam je otkrila da uistinu broji dane do sarajevskog koncerta i da ga jedva čeka, a nakon gostovanja u bosanskohercegovačkoj prijestolnici, ovog ljeta nastavlja s turnejom koja će ju odvesti širom Hrvatske, preko Slavonije, Zagorja, hrvatske obale, Istre i Kvarnera, ali i Bihaća krajem 7. mjeseca.

Ulaznice za koncertni spektakl „VANNA -30 GODINA“ u BKC-u mogu se kupiti na blagajni BKC-a i u sistemu kupikartu.ba!

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.