x

Sve o raku od kog je preminula Isidora Bjelica: Izuzetno podmukla bolest koja napada žene 35+!

Književnica Isidora Bjelica preminula je u 53. godini nakon duge i teške borbe sa rakom jajnika. Sa bolešću se borila punih sedam godina, a upravo rak jajnika spada u jedan od najtežih kancera u našoj zemlji od kojeg godišnje oboli skoro 1.000 žena, a više od polovine izgubi bitku sa njim.

U pitanju je maligni tumor koji je obično lokalizovan na tkivu jajnika, a najčešće se javlja nakon 35. godine života kao posljedica više udruženih faktora rizika.

Iako je rano otkrivanje jajnika od vitalnog značaja, rak jajnika je podmukla bolest koja često prikazuje simptome tek onda kada je bolest u trećoj ili četvrtoj fazi.

U ranoj fazi bolest se može prepoznati putem ultrazvuka, CT-a ili MR-a, kao i mjerenjem tumor markera.


Najčešći simptomi raka jajnika su povraćanje, mučnina, gađenje, zatvor, tupi kontinuirani bol u stomaku, otežano mokrenje, gubitak apetita i težine, otežano disanje, neredovne menstruacije, pa čak i izostanak iste, maljavost i akne.

Još jedan simptom koji se često ignoriše

Doktori upozoravaju na glavni simptom raka jajnika - nadimanje, a tek svaka peta žena u Britaniji zna da ovo može da bude znak za uzbunu.


U poređenju sa rakom dojke gdje gotovo 3/4 žena zna da je promjena na grudima u vidu kvržice simptom koji zahtijeva dalje lekarske pretrage, simptomi raka jajnika ostaju nepoznanica.

Doktorka Anven Džons, direktorka Centra za istraživanje raka jajnika kaže da je njegovo rano otkrivanje ključ izlječenja te da je širenje svijesti žena o ovoj vrsti tumora ključno.

- Neprihvatljivo je da žene ne znaju ove podatke. Želim da svaka žena koja ima genetsku predispozoiciju za rak dojke ili jajnika sjedne i zapita se 'da li znam koji su tačni simptomi bolesti - kaže doktorka.


Istraživanje je takođe otkrilo da će samo jedna od tri žene otići kod doktora ukoliko osjeti konstantno nadimanje.

Većina će probati sa probioticima ili ishranom bez glutena prije posjete ginekologu.

Upozorenja stižu nakon podatka da se jednoj od pet žena dijagnostifikuje rak jajnika previše kasno da bi mogla uopšte da se podvgrne tretmanu liječenja.


Kako se liječi rak jajnika?

Prvi korak je obično histerektomija, obostrana andeksektomija, što znači da se odstranjuje što je više moguće zahvaćenog tkriva. Ako rak nije lokalizovan, onda je poželjna i hemioteračija.

Ako se prepozna u prvom stadijumu šanse za izlječenjem su od 70 do 10 odsto, a u drugom od 50 do 70 odsto. U trećem stadijumu opadaju i šanse, pa tako rak jajnika preživi tek 15 do 35 odsto žena, a u četvrtom od 10 do 20.

Prognoze su svakako lošije ako je histološki stepen tumora veći ili ako se u zahvaćeno tkivo ne može u potpunosti ukloniti.

.

.

.

.

.

Izvor: Telegraf.rs

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.