x

Omiljeni doručak

Sve što trebate znati o integralnim žitaricama

BBC donosi odgovore na pitanja da li su integralne žitarice dobre za vaše zdravlje, kolika bi trebala biti idealna porcija, koliko optimalno šećera trebaju sadržavati integralne žitarice i na šta trebate obratiti pažnju kada je u pitanju kupovina.

Integralne žitarice koje najčešće jedemo za doručak dolaze u različitim oblicima. Na tržištu najčešće pronalazimo one koje su prevučene nekim oblikom šećera, kao što je to u prvom redu med, da bi joj dao hrapavu, grubu teksturu. Kada govorimo o njihovim sastavnim dijelovima, može se kazati da se one u industrijskom obliku najčešće sastoje od cijelog zrna određene žitarice i suhog voća.

Integralne žitarice su nezaobilazni dio različitih dijeta, ali najbolje ih je umjereno uzimati zbog toga što najčešće sadrže veliku količinu ugljikohidrata. Dodavanjem mlijeka ili prirodnog jogurta te svježeg voća pomoći će vam da napravite uravnotežen doručak i u organizam unesete kalcij, proteine, vitamine i minerale. Također možete probati dodati cimet za intenzivniji ukus.


Količina hranjivih sastojaka u integralnim žitaricama varira od proizvođača do proizvođača. Neke sadrže puno suhog voća, što po automatizmu znači i veću količinu ugljikohidrata, a druge mogu sadržavati više vlakana, proteina i masti ako u sebi imaju više oraha i čistih žitarica.

Tipične ovsene pahuljice sa suhim grožđem obično imaju oko 200 kalorija na 50 grama. Ako govorimo o porciji od oko 50 grama, 32 grama će biti ugljikohidrati, oko deset otpada na šećere, tri do četiri grama vlakana i proteina te četiri grama masti.


Integralne žitarice odličan su izvor željeza, cinka i magnezijuma, kao i vitamina E i vitamina B. Međutim, i ovo zavisi od recepture i sastojaka koji se koriste.

Također, uvijek čitajte sastojke na proizvodu ako želite napraviti zdraviji izbor. Postoji puno brendova i kombinacija ukusa i dok neki obećavaju "visoku količinu vlakana" ili pokušavaju da dovedu u iskušenje kupce svojim luksuznim pakovanjem, mogu uključivati i puno skrivenih sastojaka koji možda i nisu toliko dobri za vaše zdravlje.


Pokušajte da izaberete proizvode s niskim sadržajem rafiniranih šećera. Neki brendovi integralnih žitarica uključuju različite dodatke kako bi dobili na slatkoći, a koji bi se trebali nalaziti na listi sastojaka. Pazite i na sadržaj soli, pošto neki brendova dodaju so kao pojačivač arome.

Potražite one žitarice koje imaju veću količinu ovsa, oraha i sjemena, jer će u tom slučaju sadržavati i veću količinu proteina i vlakana, nižu količinu šećera i soli. Izbjegavajte integralne žitarice koje u sebi sadrže čokoladu.


(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.