x

Sve što želite znati o plug-in hibridima, ali nemate koga pitati

Plug-in hibridi postaju sve popularniji na tržištu. Stručnjak za Seat odgovara na najvažnija pitanja o PHEV automobilima.

Prema podacima Evropskog udruženja proizvođača automobila (ACEA), 3 od 10 automobila prodanih u Evropskoj uniji su hibridi. U trećem tromjesečju 2021. najbrže rastuća tržišta za PHEV automobile uključivala su, između ostalih Španjolsku i Italiju.

Rastuća popularnost plug-in hibrida izaziva sve više pitanja o ovoj vrsti automobila. Na najčešće od njih odgovorio je stručnjak za Seat Cesar Mendez, voditelj odjela za hibridno istraživanje i razvoj španjolske marke .


Koja je električna ponuda hibridnih automobila?

Prednost PHEV automobila je što nisu ovisni o motoru s unutrašnjim sagorijevanjem. Automobili s hibridnim pogonom imaju utičnicu koja osigurava da je baterija potpuno napunjena. Međutim, ukupni električni domet ove vrste vozila ovisi o mnogim varijablama, uključujući uslove na cesti ili pogodnosti koje vozač odluči koristiti. Primjerice, električni domet Seat Tarraco e-Hybrid je 49 kilometara. To je dovoljno za svakodnevno korištenje automobila u potpuno električnom načinu rada.

Jesu li hibridni automobili prikladni za duga putovanja?

Sigurno. Zahvaljujući efikasnoj kombinaciji motora s unutrašnjim sagorijevanjem i električnih motora, automobil je u stanju pokriti srednje i duge rute bez ikakvih problema. Na temelju ponovnog primjera Seat Tarraco e-Hybrid, koji za duža putovanja koristi i električni i benzinski motor, domet automobila je do 730 km bez dopunjavanja goriva.


Koliko dugo traje punjenje?

Na SEAT hibridnim modelima priključak za punjenje nalazi se u prednjem lijevom blatobranu.

Sve ovisi o vrsti korištenog kabela i maksimalnoj vrijednosti struje za punjenje. Korisnici koji koriste kućnu stanicu za punjenje Seat Wallbox mogu, pod optimalnim uslovima, napuniti svoj automobil za samo 3,5 sata.

Što je proces oporavka energije?

Odvija se na dva načina. Prvi je da kada otpustite papučicu gasa, motor počinje raditi poput generatora koji koristi inerciju automobila. Druga metoda povrata energije je mehanizam regenerativnog kočenja, koji se aktivira kada se papučica kočnice lagano pritisne.

Kako se hibridni automobili nose po hladnom vremenu?

Pogrešno je mišljenje da automobili ovog tipa neće raditi dobro tokom hladnih zima, kada temperature padnu znatno ispod 0°C. Međutim, hibridni automobili su dizajnirani na način da motor s unutrašnjim sagorijevanjem radi ispod -10°C, dok se s povećanjem temperature pokreće elektromotor. Zato je dobra opcija, bez obzira na prevladavajuće vremenske uslove.

Na kraju, vrijedi podsjetiti da asortiman Seat trenutno uključuje 2 modela PHEV – Tarraco e-Hybrid i Leon e-Hybrid, koji je dostupan i u 5d hatchbacku i u karavanu Sportstourer. Ponuda sestrinske marke Cupra već uključuje 6 plug-in hibridnih verzija – Leon i Leon Sportstourer i Formentor, od kojih se svaka nudi u dvije varijante snage.


(Automobili.ba)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.