x

Sve veći strah od koronavirusa! Više od 100 Srba moli: Izvucite nas iz Kine! Ministarstvo: Sami se snađite!

Panika: Srpski građani su preplašeni jer smrtonosni virus odnosi sve više žrtava, pa traže od ambasade u Pekingu da im organizuje povratak u zemlju, što ona pokušava samo za troje Srba iz Vuhana, koji to žele, dok ostalima poručuje da sami organizuju svoj povratak...

Vi­rus se ši­ri ubr­za­no i oče­ku­je se ogro­man broj obo­lje­lih! Ja­ko je stre­sno, da­ni­ma smo u ku­ća­ma, tu smo na­j­bez­bjed­ni­ji, ali ne zna­mo ko­li­ko će ovo tra­ja­ti, pre­dvi­đa se mje­se­ci­ma... Broj za­ra­že­nih ra­ste sva­kog da­na u svim gra­do­vi­ma. Za­to smo po­sla­li za­h­tjev sr­p­skoj am­ba­sa­di u Ki­ni da nas eva­kui­še. Sa­mo že­li­mo da se zdra­vi bez­bijed­no vra­ti­mo svo­jim na­j­mi­li­ji­ma, ko­ji ne­pre­sta­no bri­nu za nas.


Ova­ko za Ku­rir priča Sne­ža­na An­tić (29), jed­na od na­j­ma­nje 100 Sr­ba ko­ji že­le da se iz Ki­ne zbog opa­snog ko­ro­na­vi­ru­sa, od ko­ga je pre­mi­nu­lo na­j­ma­nje 82, a obo­lje­lo sko­ro 3.000 oso­ba, hi­t­no vra­te u Sr­bi­ju. U no­ći iz­me­đu ne­dje­lje i po­ne­dje­lj­ka za­bi­lje­že­na su 24 smr­t­na slu­ča­ja, uklju­ču­ju­ći i de­ve­to­mje­se­č­nu be­bu iz Pe­ki­n­ga, na­j­mla­đu žr­tvu vi­ru­sa, koji se pro­ši­rio i na če­ti­ri kon­ti­nen­ta. Za­to su sr­p­ski gra­đa­ni ju­če uju­tru po­sla­li za­h­tjev srpskoj am­ba­sa­di u Pe­ki­n­gu da im or­ga­ni­zu­je eva­kua­ci­ju iz ze­mlje.


- Me­đu na­ma je najmanje če­tvo­ro dje­ce, od kojih i ono od dvije godine, a lju­di na­sta­vlja­ju da nam se ja­vlja­ju... Kod nas je sad 3.40 po­slije po­no­ći i svi smo ma­hom na ve­zi. Za­bri­nu­tost je ve­li­ka, sve usta­no­ve u ko­ji­ma smo za­po­sle­ni odlo­ži­le su po­če­tak ra­da. Ne izla­zi­mo iz sta­no­va, osim po na­jo­snov­ni­je na­mi­r­ni­ce, a i to je ja­ko stre­sno jer mo­ra­mo bi­ti na opre­zu, no­si­ti ma­ske, ru­ka­vi­ce, de­zi­n­fi­ko­va­ti obu­ću i odje­ću. Sva de­ša­va­nja su ot­ka­za­na, ne­ma oku­plja­nja. Na­da­mo se da će rea­k­ci­ja na­še am­ba­sa­de bi­ti br­za i efi­ka­sna - navela nam je An­ti­će­va, ko­ja ži­vi na sje­ve­roi­sto­ku Ki­ne u Daljenu.


Ta­nja Ma­ri­n­ko­vić Sto­ja­no­vić (48) ka­že da su Sr­bi u Ki­ni pre­ko dru­štve­nih mre­ža fo­r­mi­ra­li gru­pu za bez­bje­dan po­vra­tak u do­mo­vi­nu i tra­že po­moć dr­ža­ve ka­ko bi izbje­gli blis­ke kon­ta­k­te sa no­sio­ci­ma vi­ru­sa i zdra­vi se vra­ti­li kući.


- Ima nas dos­ta iz pro­vi­n­ci­je He­nan, ko­ja je su­sed­na najviše pogođenoj Hu­bej, ali i iz Ša­n­ga­ja, Še­n­dže­na, Da­lje­na i sa svih stra­na bu­kval­no. Ima i po­ro­di­ca sa ma­lom dje­com. Oče­ku­je­mo po­ra­st za­ra­ze, što su na­ja­vi­li i ki­ne­ski me­di­ji. Vi­rus se ši­ri br­zo i si­tua­ci­ja je vr­lo ozbi­lj­na. Broj obo­lje­lih i umr­lih ra­ste sva­kod­ne­v­no, i to uno­si do­dat­ni strah - ka­že Sto­ja­no­vi­će­va za Ku­rir i do­da­je: - Vu­ha­n je pre za­tva­ra­nja na­pu­sti­lo pet mi­lio­na ljudi, a pe­riod je lu­nar­ne No­ve go­di­ne i mi­lio­ni Ki­ne­za su u po­kre­tu. To nas je sve uzne­mi­ri­lo. Lju­di su da­ni­ma za­tvo­re­ni u sta­no­vi­ma, no­si­mo ma­ske, ru­ka­vi­ce, de­zi­n­fi­ku­je­mo obu­ću i ga­r­de­ro­bu ako smo pri­nu­đe­ni da iza­đe­mo po osnov­ne ži­vo­t­ne na­mi­r­ni­ce. Na­da­mo se sko­rom rje­še­nju jer je epi­de­mi­ja tek na po­če­t­ku.


U Mi­ni­sta­r­stvu spo­lj­nih po­slo­va ka­žu za Ku­rir da po­sred­stvom Am­ba­sa­de u Pe­ki­n­gu ula­žu na­po­re za eva­kua­ci­ju na­ših gra­đa­na iz Vu­ha­na, „gdje je za­bi­jle­žen na­j­ve­ći broj za­ra­že­nih pa­ci­je­na­ta i uve­den po­se­b­ni zdra­v­stve­ni re­žim na­j­vi­šeg ste­pe­na“. - Svih pet na­ših dr­ža­vlja­na u Vu­ha­nu, ko­ji su se pri­ja­vi­li am­ba­sa­di, zdra­vi su i do­bro. Je­dan je već na­pu­stio Vu­han, je­dan to ne že­li, dok su tro­ji­ca tra­ži­la asi­ste­n­ci­ju za eva­kua­ci­ju. Sve me­re pre­du­zi­ma­ju se u sa­ra­d­nji sa lo­kal­nim vla­sti­ma, još se ni­su ste­kli uslo­vi za eva­kua­ci­ju - kažu u MSP i do­da­ju: - Ka­da je riječ o na­šim gra­đa­ni­ma ši­rom Ki­ne, ko­ji se or­ga­ni­zo­va­no obra­ća­ju am­ba­sa­di i izra­ža­va­ju zai­n­te­re­so­va­nost da se or­ga­ni­zu­je i nji­ho­va eva­kua­ci­ja, isti­če se da tre­nu­t­no, osim gra­da Vu­ha­na, ne­ma ogra­ni­če­nja pu­to­va­nja i na­pu­šta­nja NR Ki­ne za bi­lo ko­ga, što zna­či da oni mo­gu sa­mos­tal­no or­ga­ni­zo­va­ti svoj po­vra­tak u Sr­bi­ju.


(Kurir)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.