x

Sve više Nijemaca želi automobil s benzinskim pogonom

Uprkos snažnom pritisku ekoloških aktivista za vozila s nultim emisijama, automobili s benzinskim motorom u Njemačkoj ponovo uživaju sve veću popularnost, pokazalo je novo istraživanje.

U Forsinoj anketi među vozačima koju je naručila Targobank, 30% ispitanika je reklo da bi radije kupili automobil s benzinskim motorom ako traže novo vozilo. Godinu dana ranije ta brojka je iznosila 22%.

U isto vrijeme popularnost hibridnih automobila je pala na 18% sa 15%, a interes za kupovinu isključivo električnih vozila je takođe blago pao na 16%, sa ranijih 17%.

Ekološki prihvatljiv imidž električnih vozila je u stalnom padu od 2016, pokazalo je istraživanje. Samo 39% ispitanika sada smatra da su električni automobili ekološki prihvatljiviji od automobila s motorima s unutrašnjim sagorijevanjem, što je pad u odnosu na 44% iz 2022.

Prema Auto Studyju, rezerve prema e-automobilima se djelimično baziraju na održivosti: 57% kritikuje štetu okolini povezanu s baterijama, 49% njihov ograničen vek trajanja, 63% navodi nedostatak stanica za punjenje i 66% mali domet kao argumente protiv kupovine električnog automobila. Za 64% kupovna cijena je argument protiv električnog automobila.

Zanimanje za kupovinu dizelskog automobila je u padu od 2019. i sada iznosi 10%. Automobil s gorivim ćelijama bi preferiralo 6%. Ostali su neodlučni.

Za godišnju studiju o automobilima Targobanka, institut za istraživanje mišljenja Forsa je anketirao više od 1.000 korisnika interneta koji govore njemački, starijih od 18 godina, a koji voze automobil i koji su uključeni u odluke o kupovini automobila, navodi SEEbiz/DPA, prenosi Autoblog.rs.


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.