x

Pesimista je i Gasquet

Sve više tenisera gubi nadu u skori povratak na teren

Francuski teniser Richard Gasquet jedan je od pesimista kada je u pitanju povratak tenisa u skorijem vremenskom periodu.

Podsjetimo, 'bijeli sport' je suspendovan još od početka marta i za sada nema informacija o tome kada će teniseri opet na teren.

Neki misle kako to neće biti moguće do kraja 2020. godine, a u skupinu takvih pesimista spada i sam Gasquet.

Nekadašnji sedmi svjetski reket smatra da je problem broj jedan činjenica da je tenis međunarodni sport.

"Teško mi je da procijenim kada bi se tenis mogao vratiti. Radi se o međunarodnom sportu, to je prvi problem. U fudbalu ili ragbiju je drugačije, igrači su iz iste zemlje. Poslije toga imamo problem 'zatvorenih vrata'. Ima još dosta problema u tenisu. Ne vidim nikakve opcije... Veoma sam pesimističan. Vidjet ćemo šta će biti za dva, tri ili četiri mjeseca", kaže Francuz za France Bleu i dodaje:

"Tenis je najteže ponovo pokrenuti. Igra se u svim zemljama svijeta, svi igrači putuju. Za mene igranje bez publike nije sport. Možda je ovo sve lakše za mene jer je moja karijera maltene gotova. Ipak, nije tako lako igračima koji sada imaju 20 ili 25 godina..."

Među pesimistima u posljednje vrijeme našao se i drugi reket svijeta Rafael Nadal. On je nedavno iznio nadu da će se barem Australian Open, koji je planiran za januar naredne godine, odigrati.

"Nadam se da se na teren možemo vratiti prije kraja godine, ali nažalost mislim da to neće biti tako", kazao je Nadal za španske novine El Pais i dodao:

"Prijavio bih se da budem spreman za 2021. sezonu. Više se brinem za Australian Open nego za ovu sezonu jer mislim da je 2020. praktično izgubljena. Nadam se da možemo nastaviti ponovo sljedeće godine, zaista se nadam da će to biti tako. Neću vas lagati, iznijet ću iskreno svoje mišljenje, iako sam tužan. Smatram da mi teniseri gubimo godinu dana života. A, kada imate 33 ili 34 godine, to vam teže pada nego kada imate 20 jer u tim godinama mnogo toga je ispred vas".

Ipak, bez obzira na ovako pesimistične prognoze, organizatori najvećih svjetskih turnira kao što su US Open ili Roland Garros ne gube nadu i razmatraju svaki mogući način da se ti turniri u ovoj godini održe. Tako RG već nekoliko puta pomjera termin, dok US Open razmatra i opciju igranja van New Yorka.


(Sport Sport)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.