x

Svečano otvoren 7. Juventafest! (GALERIJA)

Sedmi internacionalni festival srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva otvoren je večeras u Pozorištu mladih Sarajevo svečanom ceremonijom i izvođenjem predstave „Romeo i Julija“ Omladinskog pozorišta DADOV iz Beograda. 

Juventafest ugostit će više od 120 učesnika iz Hrvatske, Srbije i BiH koji će se predstaviti publici, ali i kroz druženje i rad upoznati s različitim teatarskim modelima i prisustvovati radionicama iz plesa, maske, lutkarstva i muzike. Također, od ove godine Juventafest je s ponosom najavio saradnju s Udruženjem „Život s Down sindromom“, čime je postao dio pokreta za inkluziju mladih s poteškoćama u razvoju te će na radionicama tokom Festivala učestvovati i mladi s Down sindromom.

Svečanom govoru Jasne Diklić, direktorice Juventafesta, prethodilo je uručenje zahvalnice Asji Krsmanović, dugogodišnjoj selektorici programa, koja je svoju odgovornost prepustila mladoj i perspektivnoj dramaturginji Emini Omerović.


Dramska umjetnost daje neograničenu slobodu ličnosti. Umjetnik osjeća potrebu da spriječi svaku proizvoljnost i odbija svaku slučajnost. Igra glumca je složeno jedinstvo ličnosti uloge i ličnosti aktera. Nudite svoje ideje kroz svoje stavove, nudite svoja razmišljanja, a svoje probleme i svoje viđenje svijeta izrazite u teatru. Budite hrabri i nemojte odustajati - rekla je Diklić i na oduševljenje publike najavila izlazak na scenu mladih talenata iz Srbije.

Predstava „Romeo i Julija“ koju je, prema tekstu Williama Shakespearea, režirao Vladan Đurković nagrađena je gromoglasnim aplauzom, čime je dokazala da je opravdala sva očekivanja publike u Pozorištu mladih Sarajevo, ali i zadala veliki zadatak svim narednim festivalskim izvođenjima. S ostalih pet predstava, sve do zatvaranja Festivala 9. septembra, „Romeo i Julija“ u utrci je za Grand Prix i Specijalnu nagradu žirija ovogodišnjeg Juventafesta koji čine dramaturginja i dramska pedagoginja Minja Bogavac, glumica Maja Izetbegović i producent i dramski pedagog Oliver Jović.


Vrijedi istaći da je ulaz na sve predstave slobodan, kao i da je u foajeu Pozorišta mladih Sarajevo postavljena izložba prijedloga plakata za ovogodišnji Juventafest, čiji su autori studenti druge godine Akademije likovnih umjetnosti Sarajevo, Odsjek za dizajn.

Drugog dana Festivala, 6. septembra, bit će odigrane dvije predstave, i to „Ifigenija‟ na sceni Centra kulture i mladih Općine Centar Sarajevo, OJ Jelićeva, u 17.00, te predstava „Things I Want to Say but Never Will‟, koja je na programu Pozorišta mladih Sarajevo u 20.00 sati.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Foto: Mirnes Mašić

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.