x

BILINO POLJE

Svi putevi vode u Zenicu: Mostarski rivali za trofej Kupa

"Plemići” love dvostruku krunu, a “Rođeni” brane trofej

Mostarski rivali Velež i Zrinjski borit će se danas za trofej Kupa Bosne i Hercegovine. Ovo je 29. izdanje najmasovnijeg takmičenja, a finale se igra na stadionu Bilino polje u Zenici.

“Rođeni” brane trofej nakon što su prošle godine u finalu savladali ekipu Sarajeva. S druge strane, “Plemići” žele, nakon prvenstva, osvojiti i Kup, te tako postati tek treća ekipa u historiji BiH koja je osvajala dvostruku krunu – nakon Željezničara i Sarajeva.

Dodatni imperativ za fudbalere Veleža je i plasman u Evropu, jer se situacija u Premijer ligi zakomplicirala i “Rođeni” bi mogli ostati bez evropskih kvalifikacija.

Inače, i jedni i drugi su po jednom bili osvajači Kupa. Velež je aktuelni pobjednik, dok je Zrinjski do titule u Kupu stigao u sezoni 2007./08.

Oba kluba će imati podršku svojih navijača, njih po 3.000, koliko im je Nogometni savez Bosne i Hercegovine dodijelio.

Pravdu na današnjoj utakmici dijelit će Luka Bilbija iz Prijedora, a asistirat će mu Arnel Novalić i Josip Čolić. Četvrti sudija je Antoni Bandić iz Gruda.

Sarajevo najtrofejnije

Najviše trofeja ima Sarajevo koje je osvajalo Kup sedam puta, dok Željezničar ima šest trofeja. S druge strane, najviše poraza u finalima imaju Sloboda i Široki Brijeg, koji su po pet puta zaustavljeni na posljednjoj prepreci. Do sada su penali odlučili pobjednika osam puta.

Najbolji strijelci

Najbolji strijelac ovosezonskog Kupa BiH je Nemanja Bilbija iz Zrinjskog s pet golova, dok su po gol manje postigli: Amer Bekić (Sloboda), Nermin Haskić (Velež), Armin Imamović (Rudar Kakanj) i Sadik Škrijelj (Zvijezda Gradačac).

Izvor: avaz.ba


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.