x

biser okeana

Svijetli pijesak i tirkizno more: Sejšeli se smatraju najljepšom otočnom državom na svijetu

Otočna država Sejšeli nalazi se u zapadnom dijelu Indijskog okeana. Od obale Afrike udaljena je 1.600 km, a okružuju je Mauricijus i Reunion na jugu, Komori na jugozapadu i Maldivi na sjeveroistoku.

Prvi Evropljani koji su kročili na tlo Sejšela bili su Portugalci 1505. godine, a 1756. godine kontrolu nad ovim ostrvom preuzeli su Francuzi i nazvali ih Sejšeli po francuskom ministru Jean Moreau de Sechellesu. Britanci su preuzeli kontrolu nad ostrvima 1814. godine, a od 1976. godine Sejšeli su nezavisna država.

Ova otočna država sastoji se od 115 ostrva od koja su samo 33 naseljena. Na ostrvu Mahe nalazi se glavni grad Sejšela Victoria. Budući da u ovoj državi ne postoje domoroci, lokalno stanovništvo se sastoji od useljenika Francuza, Afrikanaca, Indijaca i Kineza.

Na Sejšelima se govore tri službena jezika francuski, engleski i sejšelsko kreolski.

Svijetli pijesak, tirkizno more, palme i masivne granitne stijene je nešto naljepše što ćete vidjeti u životu. Ono što svakako ne bi smjeli da propustite vidjeti jeste čuveni satni toranj koji neodoljivo podsjeća na Big Ben u Londonu.

Nacionalni botanički vrt također bi trebali posjetiti jer obiluje brojnim endemskim vrstama poput palmi, orhideja, raznog voća i začinskog bilja, a u njemu možete vidjeti i kornjače koje su stare oko 150 godina.

Na ostrvu Praslin nalazi se jedan od najmanjih rezervata prirode na svijetu poznat pod nazivom Valle de Mai u kojem raste endemska vrsta palme Coco de Mer.

Ono što još trebate posjetiti su Ptičiji otok i temetski park L`Union Estate & Copra Factory u kojem možete saznati sve o kokosu.


(Klix)

.


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.