x

Svjetlost na kraju tunela: Život se vraća u Wuhan!

Automobili su ponovo na gradskim ulicama, a kupci ponovo šetaju tržnim centrima dok se život polako vraća u Vuhan. No, "kolijevka" globalne pandemije koronavirusa i dalje je pod sjenom zaraze.

Grad sa 11 miliona stanovnika, zajedno sa desetinama miliona u ostatku provincije Hubei, bio je zatvoren krajem januara u namjeri da obuzda virus.

Hubei i njegov glavni grad Vuhan zabilježili su većinu od ukupno 3.322 smrtna slučaja od koronavirusa u Kini, gdje je registirano 81.620 inficiranih osoba.

No, bez novih slučajeva zaraze, prema ipak upitnim podacima kineske vlade, vlasti su počele ublažavati ograničenje kretanja unutar grada i njegovu izolaciju od ostatka najmnogoljudnije svjetske zemlje, navodi AFP.


Kao rezultat toga, Vuhan se ponovo otvara. Raste cestovni promet, trgovine se otvaraju i građani su spremni ponovo planirati budućnost. 

- Ako ne nastavimo pokušavati, čemu bilo šta raditi - rekao je Vajvai, vlasnik malog kafića koji je ponovo otvoren u nedjelju, ali samo kao usluga prodaje, ne i zadržavanja unutar objekta, zbog pravila socijalne distance.

Vlasti u Vuhanu ipak naglašavaju da se uobičajeni način života neće vratiti u skorijem periodu, jer u Kini strahuju od povratnog vala pandemije iz inozemstva.

U saopćenju vlade navodi se da ponovno otvaranje grada donosi rizik i da je zdravstvena kriza "teška".


I dalje se održavaju stroge kontrole kretanja, ograničenja okupljanja, a obavezno je i nošenje maski...

- Definitivno postoji rizik. Ljudi koji dolaze izvan grada, vjerovatno će uključivati i neke slučajeve iz inozemstva - rekao je Bijan, 26-godišnji dobavljač hrane, koji je odbio dati svoje puno ime AFP-u.

No, u šetnji sa prijateljima u tržnom centru Vuhan, on je sretan što se na kraju tunela ipak nazire svjetlost.

- Odlično se osjećam. Dugo sam bio kod kuće – rekao je Bijan.

.

.

.

.

.

.

(Avaz)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.