x

Tajanstveno mjesto na Ličkoj Plješivici na kojem su se nekoć primale i slale važne poruke

Poštak nije dobio naziv po tome da se izletnici koji nisu u formi pošteno namuče do vrha, nego ukazuje na vremena kad su se ondje razmjenjivale važne informacije...

"Nije potrebno ići na Mars da biste vidjeli Marsovce. Dovoljno se uputiti do sela Otrić. Pogledate na istok i vidjet ćete Poštak. Dva sata lagane šetnje i stižete na odredište. Ako im kiše i vjetrovi nisu promijenili 'lični opis', Marsovci i dalje sebi sliče", uz smijeh nam priča fotograf Romeo Ibrišević doživljaje s jedne u nizu putešestvija po Hrvatskoj i ukazuje na podatak da je Poštak dobio ime u vrijeme kada se u podnožju planine razmjenjivala pošta na granici između Austro-Ugarske i Turske.

Poštak (1425 m) ponegdje je označen i kao Kečina kosa, no među planinarima taj naziv nećete često čuti. Široki vidici, malo šume, obilje travnjaka i krša te gotovo odsječena padina ispod vrha neke su od karakteristika tog značajnog vrha na graničnom prostoru Like i dalmatinske Zagore, uz zapadnu Bosnu.

Neobične kamene skulpture koje je isklesala priroda nalaze se na travnatoj padini pokraj markirane staze, na visini od 1200 metara, a Glava svemirca - Marsovca je najpoznatija. Ako ga još niste posjetili, zavirite u Romeovu galeriju; sigurni smo da će vas kadrovi potaknuti da uzmete planinarske štapove i krenete u istraživanje Ličke Plješivice. 


(Punkufer.hr)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.