x

"Tajna" europska metropola koju trebate vidjeti prije negoli je otkriju ostali

Za Gruzijce kažu kako su jedan od najsrdačnijih naroda na cijelom svijetu. Iako mnogi ne govore engleski, dat će sve od sebe kako bi vam pomogli i riješili vaše probleme i muke...

Glavni grad Gruzije, zemlje na raskrižju Europe i Azije, mjesto je koje je šteta ne posjetiti. Nakon što je mnogo desetljeća bila pod tuđom čizmom, bilo to Otomansko Carstvo ili Sovjetski Savez, Gruzija je konačno 1991. postala nezavisna država.

Njezin glavni grad Tbilisi danas je multikulturalni moderni grad, pa iako je još relativno nepoznat, vjerojatno će sljedećih godina postati vruća destinacija. Stoga, kako preporučuju s portala Matador Network, požurite i posjetite ga jer je samo pitanje vremena kad će ovdje nahrupiti turisti iz ostatka svijeta...

Platite malo, doživite puno

Nakon šetnje parkom Rike, gdje ćete uživati u miru i zelenilu, uzmite žičaru i posjetite tvrđavu Narikala, odakle puca sjajan pogled na grad. Naravno, ako vam to nije nešto napeto, dobra je opcija izgubiti se ulicama starog grada ili otići na tržnicu. Sjedite već negdje jer jede se i pije izvrsno po niskim cijenama. Kad smo već kod novca, jeftin je i smještaj, a možete se voziti i taksijem bez puno brige i pitanja koliko će vas vožnja stajati. No ako želite uživati u čarima javnog prijevoza, autobus ćete platiti nešto malo više od kune.

Čudesna arhitektura

Ovaj grad spoj je arhitektura raznih kultura, pa prema tome, možete ga sami sebi dočarati kao veoma zanimljiv i privlačan. U gradnji je vidljiv utjecaj Europe, Perzije i arapskog svijeta, a naravno da su snažan utjecaj na gruzijski identitet imali i Rusi. Ovdje ćete u arhitektonskom smislu naći gotovo sve – od starih građevina u starom gradu, preko futurističke koncertne dvorane, pa do nevjerojatnog mosta mira.

Nemoguće je i ne spomenuti katedralu Svetog Trojstva, koja je sagrađena između 1995. i 2004. i jedan je od najvećih religijskih objekata na svijetu. Uđite u nju, prošećite, razgledajte – besplatno je.

Srdačni ljudi

Za Gruzijce kažu kako su jedan od najsrdačnijih naroda na cijelom svijetu. Iako mnogi ne govore engleski, dat će sve od sebe kako bi vam pomogli i riješili vaše probleme i muke. Često je to pričanje „rukama i nogama“, no koga briga. Ako vam je do druženja, neće biti problema, a društvo potražite u mnogobrojnim kafićima u ulici Shardeni.

Ponosni na svoje piće

Naziva Chacha, nekog možda podsjeti na Južnu Ameriku, no riječ je o snažnom alkoholnom piću (podsjeća na brendi) čiji postotak alkohola ide do 65%. Ukoliko bukirate smještaj kod lokalaca, a ne u hotelu, budite sigurni kako će vas ponuditi ovim „čudom“. Piće se pije u svako doba dana pa se nemojte čuditi ako vas dočeka i uz – doručak.

Božanstvena kuhinja

Većina jela ovdje prilikom posluživanja jedva stane na stol. A toliko je toga što valja probati... I dok ste za khachapuri vjerojatno već čuli, preporučujemo svakako isprobavanje gruzijskih dumplingsa poznatih pod nazivom khinkali. Naći ćete razne vrste, punjenje svinjetinom, govedinom, a mogući su i razni način pripreme, no brige nema jer koje god da izaberete – pogriješiti je nemoguće. No ako tražite preporuku gdje ih je dobro pojesti, lokalci će vam pokazati restoran Machakhela. Iako se radi o lancu restorana kojeg ima u cijeloj zemlji, za njega se mogu čuti samo pohvale.

Vina nadohvat ruke

I za kraj, ali ne manje važan jest geografski položaj Tbilisija. Samo dva sata vožnje od metropole pronaći ćete Sighnaghi, mali grad u regiji Kakheti, koja je poznata vinska regija zemlje. U tom gradiću naći ćete dovoljno vinarija, a vaše grlo neće ostati suho. Cijene su, kao i svugdje, vrlo povoljne, tako da vas ovaj wine tasting neće previše „opaliti“ po džepu.


(Punkufer.hr)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.