x

Tajna lijepe kose okupane medom

Pozitivna svojstva meda, poznata su nam od davnima. Osim u ljudskoj ishrani, gdje se nalazi na samom vrhu ljestvice proizvoda koji čuvaju naše zdravlje, med je svoju primjenu u velikoj meri našao i u kozmetici.

Može se koristiti za njegu svih dijelova tijela, od ruku, preko kože pa sve do lica i kose. Prednosti upotrebe meda za njegu kose su višestruke. Današnja tema je upravo o njima.

Ako se pravilno koristi med može u velikoj mjeri doprinijeti jačanju vlasi vaše kose kao i obnavljanju njene teksture.

U kombinaciji sa mangom, med je odličan sastojak za hidrataciju kose, uspostavljajući balans vode u njoj. Dajući kosi neophodnu jačinu i zdraviji izgled, med doprinosi tome da se ona manje lomi, mrsi i lakše raščešljava. Takođe, kosa se neće naelektrisati kada je budete češljali.

Svakodnevno svjesno ili nesvjesno nanosimo štetu našoj kosi. Atmosfersko zagađenje, brojni hemijski proizvodi, sušenje kose fenom, peglanje, farbanje, pretjerano suh vazduh i drugi faktori, dovode do toga da kosa trpi i pati.

Rezultat toga je oslabljena kosa bez sjaja, od koje je gotovo nemoguće napraviti lijepu frizuru. Međutim, čak i pred ovako teškim zadatkom, med je neuništiv! Vrlo efikasno obnavlja kosu od korijena ka vrhovima vraćajući joj sjaj i mekoću.

Med je zaslužan za dugotrajnu hidrataciju kose koja je od velikog značaja, jer u sebi sadrži aminokiseline i odličan je za regeneraciju kose, naročito ako je suha i oštećena. Odličan je za pravljenje prirodnih maski za kosu, a ono što je najbolje od svega je da sa istim ne možete niti pretjerati niti pogriješiti.

Recept za masku sa medom

Jaje, med i limun: 1 žumance, kašika meda i malo limunovog soka.

Umiješati sastojke i naneti na suhu kosu. Rasporediti ravnomjerno od tjemena ka krajevima. Po mogućnosti koristiti četku. Ostaviti da djeluje oko pola sata i temeljno isprati.


(Ljepota i zdravlje)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.