x

Tajna s dna jezera: Jedini slovenski otok još uvijek čuva uspomenu na tužnu legendu

S najstarijeg slovenskog dvorca puca prekrasan pogled na otočić s crkvom u koju se dolazi pozvoniti za ispunjenje želja...

Čarolija Bleda krije se dvjestotinjak kilometara sjeverozapadno od Zagreba i 50 km od Ljubljanje, u prekrasnoj prirodi za koju su ponajviše zaslužne Julijske Alpe. Gradić u Gorenjskoj živi u svako doba godine, većinom od turizma. Sadržaja ima ponajviše za one koji su zainteresirani za duge šetnje, trčanje, planinarenje, vožnju biciklom, istraživanje kulture i prirodnih ljepota i fine hrane. Kad je riječ o specijalitetima, ako volite kolače provjerite može li kremšnita biti finija i kremastija od samoborske.

Jedna od prvih atrakcija koju ćete zapaziti u Bledu jest vožnja brodicom do jedinog slovenskog otoka smještenog nasred Bledskog jezera. Do crkve Marijina Uznesenja turisti mogu unajmiti pletnu na vesla koja podsjeća na venecijanske gondole. Ona polazi ispod Hotela Park, u Mlinu i ispred Veslačkog centra. Ovisno o mjestu polaska, do otoka vam treba 10 – 30 minuta. Posjetite crkvu i pozvonite zvonom i tako, prema legendi, ispunite želju.

Legenda govori o mladoj udovici Polikseni, koja je, neutješna zbog gubitka muža, skupila sve svoje zlato i srebro i dala ga za izradu zvona. Tijekom prenošenja zvona na otok, brod je zahvatilo nevrijeme i zvono je potonulo. Nakon njezine smrti papa je na otok poslao novo zvono, koje se i danas koristi. Legenda kaže da se staro zvono još uvijek čuje iz dubina jezera za mirnih i tihih noći.

Jedna od najjednostavnijih aktivnosti izazvat će u vama mir i divljenje. U šetnji oko jezera proći ćete dugačkom uređenom stazom, a prema želji možete i iznajmiti kočiju ili bicikl. Sva tri bledska vidikovca: Mala Osojnica, Velika Osojnica i Ojstrica meka su za fotografe. Za uživanje u prekrasnim pogledima budite spremni na malo teži uspon, podosta strm. Na primjer, Mala Osojnica nalazi se na 670 m, a staza do vrha uzbudljiva je i vijugava, s ponekim srednje opasnim dijelovima. No isplati se svaki korak jer pogled oduzima dah.

S još jednog mjesta pruža se savršen pogled na jezero, a to je Bledski dvorac. Popnite se na visoku stijenu i istražite najstariji slovenski dvorac. Ulaznica će vas stajati 11 eura, a unutra možete pronaći tri razine, na kojima ima različitih sadržaja iz svih aspekata života na dvoru. Kapelica, kovačnica, tiskara u kojoj se nalazi replika Gutenbergova stroja, vinski podrum, promatračka kula, dućan sa suvenirima, dućan s proizvodima od meda i muzej s podacima.

Preporuka za restoran jest Oštarija Peglez'n, u kojem možete pojesti finu svježu ribu, ali i ostale specijalitete. Osim toga, jedan od boljih je i restoran Sova. Ostavite mjesta i za originalnu bledsku kremšnitu u hotelskoj Kavani Park. Domaćini toga kraja toliko su ponosni na ovu slasticu da u Bledu možete pronaći sladoled s okusom kremšnita ili kremšnita drive-in. 

Smještaj zaista nije teško pronaći, čak i ako to ne učinite unaprijed. Skoro svaka kuća u blizini jezera iznajmljuje sobe ili apartmane. 


(Punkufer.hr)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.