x

Talijanski Oreo: Recept za neodoljive talijanske kolače od lješnjaka i čokolade

Talijanski Oreo, kako se nazivaju, mirisni su kolačići od lješnjaka koje spaja rastopljena čokolada ili Nutella...

Baci di dama ili damini poljupci omiljeni su talijanski kolačići. Pripremaju se s maslacem od lješnjaka i namazom od čokolade, a ime duguju izgledu koji je slastičare još u 19. stoljeću podsjetio na ženske usne. Nastali su u slastičarnicama u Tortoni u Pijemontu, koji je poznat po lješnjacima, i ostali su popularni do danas, a često se nazivaju i talijanskim Oreom. Osim rastopljenom čokoladom, mogu se puniti i Nutellom, a ponekad se osim mljevenih lješnjaka koristi i pistacija.


Sastojci za kolačiće:

100 g lješnjaka

100 g brašna

100 g maslaca

85 g šećera

50 g tamne čokolade


Priprema:

1. Tostirajte lješnjake na 160 Celzijevih stupnjeva 15 minuta, dok ne postanu zlatnosmeđi i mirisni. Izvadite ih iz pećnice i trljajte ih kuhinjskom krpom dok se ne ogule. Ostavite ih neka se ohlade pa miksajte dok ne dobijete mrvičastu teksturu, poput pijeska.

2. Prebacite lješnjake u posudu pa dodajte prosijano brašno, narezani maslac i šećer. Izmiksajte sve sastojke u glatko tijesto. Podijelite tijesto na četiri dijela i svaki komad oblikujte u kobasicu. Stavite ih na lim prekriven papirom za pečenje pa ostavite u hladnjaku jedan sat.

3. Izvadite komad po komad tijesta pa ga narežite na dijelove podjednake veličine (otprilike po 8 g svaki) te oblikujte kuglice, koje vratite na lim i ostavite u hladnjaku jedan sat.

4. Nakon hlađenja pecite ih 15 minuta na 160 Celzijevih stupnjeva te ih ostavite da se potpuno ohlade prije punjenja. Na pari otopite čokoladu pa je pustite da se hladi nekoliko minuta da se lagano zgusne. Premažite kolačić, spojite ga s drugim i nastavite tako dok ih sve ne uparite. Ostavite ih na rešetci dok se čokolada ne stegne.


(Punkufer.hr)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.