x

Tanjiri od soli veliki gastrohit

​So je jedan od najkorištenijih začina u kuhinji. So može poboljšati, ali i uništiti ukus. Može ublažiti sastojke, pojačati ukus pojedine namirnice, pa čak i skratiti vrijeme kuvanja. Bitno je znati kada koju namirnicu soliti i prilično bitno koliko ju soliti.

Gastro blogeri i foodie entuzijasti u svojim receptima već nekoliko godina koriste divnu ružičastu himalajsku so. Himalajska so se istakla kao jedna od najčešćih u svijetu, a sadrži više od osamdeset različitih minerala.

Zbog raskošne boje nazivaju je i ružičastim dijamantom, a dizajneri su otišli korak dalje te su nastali slani tanjiri koji će promijeniti način i pristup kuvanju.

Slani tanjiri napravljeni su od himalajske soli, jedinstven su i pomalo neobičan proizvod koji unosi revoluciju u kuhinju i mijenja način pripreme hrane. Naime, slani tanjiri mogu se staviti u rernu idealno na 200 stepeni i to na dvadeset minuta. Slani tanjir može ići direktno na šporet ili gril, a meso, ribu, povrće ne morate soliti. Osim toga slani tanjiri zadržavaju originalni ukus hrane i ne morate koristiti ulja niti masnoće.

U pripremanju hrane prije svega traži se praktičnost, a da se pritom ne kompromituje kvalitet i da se ne gube nutrijenti iz namirnica. Na slanim tanjirima hrana se nakon pripreme može i poslužiti jer izgledaju efektno i podižu sto u dekorativnom smislu. Minerali sadržani u slanim tanjirima rezultat su isparavanja mora i taloženja soli.

Himalajska so se proizvodi bez ikakve industrijske prerade, tradicionalnim postupcima, pa su i minerali koje sadrži najbolje očuvani.

Uz to su i antibakterijski pa čak ni za čišćenje samih tanjira nije potrebno, ništa osim brisanja vlažnom krpom. Naslage minerala hrani daju specifičan ukus koji se, tvrde kuhari, ne može dobiti običnim soljenjem hrane. Kuvanje i posluživanje na slanim tanjirima nije samo priprema obroka i zadovoljavanje potrebe za hranom. Slani tanjiri nisu samo ploča za kuvanje, već podloga za nezaboravno iskustvo ukusa.


(Nezavisne novine)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.