x

TDF '19: Thomas De Gendt slavio u Saint Etienneu

Francuz Julian Alaphilippe vratio žutu majicu u svoj posjed.

Belgijanac Thomas De Gendt, član Lotto Soudal ekipe, pobjednik je 8. etape (Macon - Saint Etienne, 199 km), na 106. ediciji Tour de Francea.

32-godišnji De Gendt, bio je član četveročlanog, ispostavilo se uspješnog bijega formiranog na startu etape. Na oko 70 km do kraja grupa bjegunaca se prepolovila, a na 15 km do cilja ostao je samo Thomas, koji je neustrašivom vožnjom distancirao grupu favorita i zasluženo slavio jednu od najslađih pobjeda u karijeri. Momak iz Flandrije, tačnije malog gradića Sint-Niklaasa, tako je stigao do drugog trijumfa u sezoni i četvrtog na Grand Tour izdanjima, a treba dodati da je iskusni belgijanac još ranije zabilježio pobjede na sve tri najveće trke na svijetu.

Na posljednjem etapnom usponu napao je i duo domaćih predstavnika: Julian Alaphilippe i Thibaut Pinot. Tandem je kreirao još jedan uspješan bijeg ali u konkurenciji favorita. Francuzi su u cilju napravili prednost od 20 sekundi u odnosu na peloton, plus zarađene sekunde bonifikacije u finišu i na zadnjem usponu treće kategorije. Tako je Alaphilippe vratio žuti dres na svoje grudi, a Pinot popravio plasman sa sedme na treću poziciju generalnog plasmana.

Sutra je na programu etapa broj 9 (Saint Flour - Albi, 219 km), a profil je još jedanput brdski s tri uspona treće i jednim četvrte kategorije.


(oslobodjenje.ba)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.