x

Tehnologija za nove BMW-e? Head-up displej preko cijelog vjetrobranskog stakla i promjena boje karoserije?

Karoserije limuzine uglavnom se povezuju sa starijim vozačima. Ipak, BMW želi preokrenuti ovaj trend mameći mlađe kupce modernim rješenjima. Upoznajte koncept i Vision Dee.

Ovo nije samo najava novog pravca, već i potpuno nova “Neue Klasse Platform”, koja se odnosi na istoimena rješenja iz 1960-ih i 1970-ih. U budućnosti može biti osnova za mnoge male modele.

Riječ “Dee” u nazivu koncepta je skraćenica za “Digital Emotion Experience”. Digitalnih rješenja definitivno ne nedostaje. No, svi su bili skriveni ispod naizgled minimalističke karoserije.


To se vidi i po vanjštini koja je iznenađujuće klasična i skromna. Nježne linije i prigušene boje ipak su razbijene atraktivnim umetcima u obliku velikih žutih rubova ili LED rasvjete. Tu je i karakterističan lom bočnog stražnjeg stakla. Izvana je koncept prekriven novom tehnologijom E Ink koja može trenutno mijenjati do 32 boje.

Podijeljen u 240 pojedinačno kontroliranih segmenata, omogućuje vam generisanje uzoraka i višebojnih šema u hodu kako biste prilagodili svoju vožnju.


Interijer je produžetak eksterijera. Kokpita kao da nema. Tkanina skriva dodirne ploče koje vam omogućuju upravljanje pojedinačnim funkcijama, koje se također pojavljuju na… vjetrobranskom staklu, koje je jedan veliki head-up ekran.

U unutrašnjosti ćemo pronaći i digitalnog asistenta “Dee” s kojim možete razgovarati. Ako je potrebno, “Dee” će pokrenuti funkcije ili dovesti do odredišta. Svime se može upravljati glasom – tako da nema potrebe za fizičkim tipkama.


BMW je otkrio i neke detalje o samoj platformi. Ovaj je naravno električni. Prilagođeno novoj generaciji baterija veće gustoće, što znači veći domet i brže punjenje. Za sada, međutim, ne znamo kada će se “Neue Klasse” koristiti u serijskim modelima.


(Automobili.ba)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.