x

Kako pomoći djetetu

Temperatura - šta da radim

Kad djete ima visoku temperaturu, obucite ga u prozračnu pamučnu odjeću koja omogućava tijelu da odaje višak toplote, pokrijte ga samo plahtom i održavajte temperaturu u sobi između 20 i 21 stepen.

Procjenjuje se da je između 80 i 90 posto stanja povišene temperature kod male djece povezano s virusnim infekcijama koje prođu bez liječenja. Većina stručnjaka danas ne preporučuje da se išta preduzima kad je temperatura kod male djece ispod 38,9 stepeni.

Ipak, preporučljivo je uzimanje paracetamola kod nižih temperatura radi ublažavanja bolova, boljeg spavanja, povećanja ukupne udobnosti ili, ponekad, smanjenja roditeljske nervoze.

S druge strane, bolesti izazvane bakterijskim infekcijama uvijek nalažu uzimanje antibiotika, koji posredno snižavaju temperaturu tako što eliminiraju infekciju. Ovisno o bolesti, prepisanog antibiotika, stepena udobnosti i visine temperature, antibiotici i lijekovi za snižavanje temperature mogu, ali ne moraju, biti prepisani istovremeno.

Ako je povišena temperatura posljedica šoka usljed općeg bakterijskog napada na organizam, kao u slučaju septikemije, potrebno je momentalno liječenje, da bi se snizila temperatura.

Ukoliko dijete ima visoku temperaturu, primijenite sljedeće mjere, osim ukoliko nije preporučen drugačiji način postupanja.

Rashladite dijete

Nasuprot onome što bi baka mogla reći, utopljavanje djeteta koje ima temperaturu nije pravilno postupanje. Svi ovi postupci mogu u stvari dovesti do toplotnog udara, jer tako tjelesna temperatura može rasti do opasnog nivoa. Izuzetak je kada dijete ima drhtavicu. Tada ga možete pokriti dekom sve dok se ne prestane tresti.

Kad dijete ima visoku temperaturu, obucite ga u prozračnu pamučnu odjeću koja omogućava tijelu da odaje višak toplote (kad je vrućina, dovoljna je samo pelena ili gaćice), pokrijte ga samo plahtom i održavajte temperaturu u sobi između 20 i 21 stepen.

Ako je potrebno, uključite klima uređaj ili ventilator, ali pazite da dijete ne bude na putu vazdušnog strujanja ili propuha.

Što više tečnosti

Zbog toga što visoka temperatura povećava gubitak vode putem kože, važno je da dijete unosi odgovarajuće količine tečnosti iz različitih izvora: razblaženih voćnih sokova, sočnog voća, kao što su južno voće i lubenice, vode, bistrih supa, želatinskih poslastica dobrog kvaliteta ili ledenih lizalica napravljenih od zamrznutih voćnih sokova.

Podstičite dijete da često popije po nekoliko gutljaja omiljenog napitka, ali ga nemojte na to primoravati. Ako dijete odbija popiti bilo kakvu tečnost tokom nekoliko sati, obavijestite liječnika o tome.

Snizite temperaturu

Snižavajte temperaturu lijekovima, ali, samo ako je potrebno. Zapamtite, u većini slučajeva povišena temperatura igra važnu ulogu u borbi protiv infekcije. Liječnik može preporučiti paracetamol (ili ponekad i brufen) ako djete ima temperaturu 39,5 (mjerenu rektalno), ako se čini da je djete loše podnosi, ima bolove ili nemože spavati.

Mokri oblozi

Nekada je vlaženje kože bio uobičajeni postupak snižavanja temperature. Taj postupak (neka djeca se zbog njega osjećaju nelagodnije) sada se preporučuje samo kada je djete nepovoljno reagiralo na lijek za snižavanje temperature ili kada takav lijek ne djeluje (temperatura nije spala ni poslije jednog sata pošto je lijek dat).

Također se može preporučiti, u kombinaciji s lijekom za snižavanje temperature, kao što je paracetamol, kada djete ima temperaturu 40 stepeni. Vlaženje je način postupanja u slučaju toplotnog udara (gdje se ne preporučuje davanje lijeka).

U slučaju toplotnog udara koristi se hladna voda, a kada se snižava temperatura izazvana bolešću treba koristiti samo mlaku vodu (koja ne djeluje ni hladno, ni toplo osobi koja nema temperaturu).

Upotreba hladne vode ili alkohola (koji je nekada bio popularno sredstvo za trljanje kad djete dobije temperaturu) može još više povisiti temperaturu u slučaju kad je temperatura izazvana bolešću, tako što izazivanjem drhtavice natjera organizam da povisi tjelesnu temperaturu, umjesto da je snizi.

Alkohol predstavlja još jednu dodatnu opasnost: isparenja mogu biti štetna ako ih dijete udiše. Vlaženje kože toplom vodom također će povisiti tjelesnu temperaturu i može, kao i pretopljavanje djeteta, koje ima temperaturu, dovesti do toplotnog udara.

Ako se vaše dijete voli kupati, možete ga vlažiti u kadi. Ako primjenjujete ovaj postupak u kombinaciji s lijekom, dajte lijek pola sata ranije. Pripremite tri peškirića i posudu s mlakom vodom prije nego što svučete dijete.

Ako dijete vlažite van kade, pokrijte ga tankim peškirom (nemojte, međutim, prekrivati dijete koje ima temperaturu mokrim peškirom ili plahtom, jer će to spriječiti potrebno odavanje toplote kroz kožu).

Iscijedite peškirić toliko da ne kaplje, presavijte ga i stavite djetetu na čelo, a ponovo ga navlažite ako se počne sušiti. Ovlažite i ovlaš iscijedite drugi peškirić i počnite nježno trljati djetetovu kožu, dio po dio.

Usredsredite se na vrat, lice, stomak, unutrašnju stranu laktova i koljena, kao i na predio ispod miške i prepone.

Usljed trljanja, krv će doći do površine kože i rashladit će je isparavanje mlake vode. Kada se peškirić kojim trljate dijete počne sušiti, zamijenite ga trećim, a ovaj stavite u posudu s vodom da se nakvasi.

Nastavite trljati i vlažiti djete, mijenjajući peškiriće po potrebi, najmanje 20 minuta do pola sata (toliko je potrebno da se snizi tjelesna temperatura).

Ako se u međuvremenu voda u posudi toliko rashladi da bude hladnija od tjelesne temperature, dodajte dovoljno tople vode. Ako vlaženje izazove drhtavicu, zagrijte mlaku vodu, a ako ste uz to dali i lijek, sačekajte 20 minuta da počne djelovati.

Podstaknite mirovanje

Dijete koje je bolesno i samo će se htjeti umiriti, ali mnogu djecu temperatura ne sprečava u tome da budu aktivna. Dopustite umjerenu aktivnost, ali ne dozvolite pretjerivanje, jer to može još više povisiti tjelesnu temperaturu.

Hranite temperaturu

Kada dijete ima temperaturu, to povećava potrebe organizma za kalorijama - bolesnicima je obično potrebno više kalorija, a ne manje.

VAŽNO

Nemojte stavljati vlažne obloge (zastario postupak za snižavanje temperature) niti davati bilo koji lijek (osim paracetamola), ukoliko to ne radite po uputstvima liječnika.


(Avaz)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.