x

Tesla - sve skuplji automobili

Tesla je ponovo podigao cijene za sve svoje modele automobila u Sjedinjenim Državama. To je posljedica stalnih problema u globalnom lancu snabdijevanja i rastućim cijenama sirovina.

Kompanija povećava cijenu modela Y za velike domete sa 62.990 dolara na 65.990 dolara, nakon što su neke isporuke odložene za još mjesec dana.

Poskupljenje od pet odsto dolazi zbog porasta cijena sirovina za aluminijum i litijum koji se koriste u automobilima i baterijama. Proizvođači automobila se bore da nabave čipove i druge elemente zbog nestašice u cijeloj industriji.

Globalna investiciona banka Credit Suisse je saopštila da povećanje cijena u nekim slučajevima predstavlja četvrto povećanje cijena u SAD u 2022. godini. "Vjerovatno će neka povećanja cijena smanjiti potražnju. Također, Tesla za sada i dalje ima ograničenja u svojoj ponudi".


Ilon Musk je ranije rekao da je litijum odgovoran za povećanje troškova i da predstavlja "ograničavajući faktor" za rast EV. On je sugerisao proizvođačima automobila da započnu posao s litijumom.

Također, kompanija Rival Rivian Automotive je podigla cijene za više od 10.000 dolara za nove porudžbine svog osnovnog modela. Glavni finansijski direktor Riviana, Claire McDonough rekla je tokom Globalne konferencije automobilske industrije Deutsche Banke, da se kupci odlučuju za najnaprednije modele uprkos povećanju cijena.


Očekuje se da će nekoliko proizvođača automobila isporučiti EV kupcima po prvi put u svojoj trci da sustignu Teslu usred rastuće potražnje.

Musk je posljednjih nedjelja upozorio na rizik od recesije. Ranije ovog mjeseca Musk je rekao da ima "super loš predosjećaj" o ekonomiji i da Tesla treba da otpusti 10 odsto radnika.

Također, očekuje se da će se Musk, koji je u procesu kupovine Twittera, uskoro obratiti zaposlenima u kompaniji i odgovarati na njihova pitanja.


(B92.net)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.