x

Tesla u minusu: 40.000 automobila manje zbog zatvaranja Šangaja

Teslina fabrika električnih automobila u Šangaju, prva izvan granice Sjedinjenih Američkih Država, obustavila je rad na skoro tri nedjelje zbog pandemijskog zatvaranja u finansijskom srcu Kine.

Sa proizvodnjom od oko 2.100 automobila dnevno, to je oko 39.900 izgubljenih jedinica od kada su fabričke trake zaustavljene 28. marta.

Malo je znakova kada bi se situacija mogla promijeniti. Grad sa 25 miliona stanovnika skoro svakodnevno objavljuje rekordne brojeve zaraženih virusom kovid-19, a veći dio grada je i dalje pod ograničenjima kretanja sa stalnim prekidima u lancima snabdijevanja hranom i proizvodnjom, piše Biznis.rs.

Kako saznaje Blumberg, svi proizvođači automobila u Kini će možda morati da zaustave proizvodnju u maju ako se obustave rada u oblasti Šangaja nastave. Zaključavanje, koje sada traje već treću nedjelju uzastopno, uzdrmalo je ekonomiju i zaustavilo proizvodnju, što je navelo premijera Li Kećijanga da više puta upozorava na rizike ekonomskog usporavanja.


Procjenjuje se da će kompanija Tesla nastaviti rad najranije u prvoj nedjelji maja, kada bi u Šangaju moglo da krene otvaranje.

Prema tom scenariju, procjena je da bi oko 84.000 vozila moglo biti izgubljeno, odnosno zakasnilo u lancu proizvodnje.

Teslini gubici u proizvodnji bi mogli biti još veći ako bi i okolni gradovi bili zaključani, što bi potencijalno moglo uticati na snabdijevanje fabrike auto-dijelovima.


Ponovno otvaranje fabrike se također može obaviti u više faza, a kapacitet nakon bilo kakvog nastavka će "zavisiti od snabdijevanja komponentama koje Tesla može da dobije".

Kompanija Tesla je u četvrtom kvartalu prošle godine širom svijeta proizvela 305.000 vozila, tako da gubitak od oko 40.000 automobila predstavlja otprilike 13 odsto tog rezultata.

U fabrici u Šangaju, na istočnoj periferiji grada, proizvode se Model 3 i Model Y za domaće tržište ali i za izvoz.


(Nezavisne novine)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.