x

Tesla uskoro počinje sa proizvodnjom u Njemačkoj

Teslina fabrika pokraj njemačke prijestonice trebalo bi da u narednim nedjeljama otpočne proces proizvodnje električnih automobila.

Isprva su se Amerikanci nadali da će već sredinom 2021. godine startovati proizvodne trake, ali su njihove planove pokvarili njemačka birokratija i pandemija virusa korona. U međuvremenu, stigle su potvrde iz Tesle da ove godine neće plasirati nijedan novi model, umjesto toga, fokusiraće se na uvećavanje proizvodnje na globalnom nivou.

Stoga je pogon u Njemačkoj jedna od ključnih tački za Teslu. Iz ove gigafabrike bi trebalo da stiže oko 500.000 vozila na godišnjem planu.


Planirano je da odatle dolaze Model 3 i Model Y za evropske kupce, koji su u prethodnih nekoliko godina pokazali veliki apetit ka električnim automobilima ovog američkog brenda.

Inače, Tesla ima poprilično neubjedljiv početak godine na Starom kontinentu. U januaru su Model S i Model X imali ukupno svega četiri prodata vozila sa ove strane Atlantskog okeana. Naravno, Model 3 je okosnica Tesle, sa 575 registracija. Model Y, SUV iz D segmenta, je u prvom mjesecu tekuće godine imao svega 248 isporuka u Evropi.


Jasno je da je Tesla preusmjerio isporuke iz Kine na druga svjetska tržišta, nadajući se da će uskoro početi lokalna proizvodnja u našem dijelu planete, te da će njemačka fabrika biti u stanju da namiri potrebe evropskih potrošača.

Podsjetimo, Tesla Model 3 je prošle godine bio ubjedljivo najprodavaniji električni automobil na Starom kontinentu sa 141.429 upisanih registracija. Ujedno je bio i najpopularniji sedan u premijum D segmentu, prenosi AutoRepublika.


(Nezavisne.com)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.