x

Test: Šta koža otkriva o vašem zdravlju?

Koža je naš najveći odraz, ali i odraz našeg unutrašnjeg stanja. Ako do sada niste obraćali pažnju na određene signale i promjene na njoj, vrijeme je da to učinite. Neka vam u tome pomognu ova dva jednostavna testa – za kožu lica, kao i onaj za predio oko očiju.

Svaki od njih može ukazati na određene zdravstvene probleme kojih možda niste ni svjesni. Svakako, tu su i adekvatna rješenja!

Šta vaša koža otkriva o vašem zdravlju?


Testirajte kožu lica

Umijte se ujutru, a nakon toga izbjegnite korišćenje preparata za njegu po ustaljenom rasporedu. Sat vremena kasnije pristisnite komad čistog papira (sloj papirne maramice) na dio između obrva i – nakon nekoliko sekundi – provjerite postoje li tragovi masnoće na njemu. Inače, u T-zoni lica najveća je koncentracija lojnih žlijezda. Ponovite isti postupak sat vremena prije odlaska na spavanje. Ako uočite tragove masnoće na papiru, možda nije u pitanju samo vaš tip kože.

Na šta mogu da ukažu rezultati? Ubrzana produkcija sebuma može da bude posljedica hormonskog disbalansa. Ekstremnu zamašćenost kože može da uzrokuje višak hormona dihidrotestosterona, koji aktivira produkciju sebuma. Ako su i vaše menstruacije neredovne, ili se javlja maljavost na neočekivanim dijelovima (iznad gornje usne ili na bradi), obavezno provjerite hormonski status.

Šta je rješenje? U zavisnosti od rezultata hormonske analize, ljekar će možda odrediti odgovarajuću hormonsku terapiju. Osim toga, posljedice prekomjernog zamašćivanja (masna ili kombinovana koža), možete ublažiti i upotrebom matirajuće, hidratantne kreme.


Testirajte kožu na predjelu oko očiju

Odspavajte bar osam sati – za vikend, recimo. Ako se na vašem licu još uvijek budu manifestovali tamni podočnjaci, neophodno će biti da napravite reviziju ishrane.

Na šta mogu da ukažu rezultati? Tamni podočnjaci mogu da budu pokazatelj anemije, a otečenost kapaka da ukazuje na zadržavanje tečnosti u tkivima, najvjerovatnije zbog prekomjernog unosa soli. Kada se konzumira mnogo slanih namirnica, a ne pije se dovoljno vode, onda se tečnost zadržava u tijelu – najviše u predjelu ispod očiju.

Šta je rješenje? Ako su tamni podočnjaci ono što vas muči, uradite analizu krvi (kompletnu krvnu sliku) i tako utvrdite da li je anemija mogući uzrok ovog problema. Ako se zaista utvrdi nedostatak željeza, ljekar treba da vam prepiše odgovarajući suplement, ili da vam da smjernice za određene izmjene u režimu ishrane. Generalno, neophodno je da povećate unos namirnica bogatih mineralima, poput brokule, prokelja i zelenog, lisnatog povrća. Što se tiče otečenosti dijela ispod očiju, najbolje je da se fizički aktivirate. Šetajte brzim korakom, preskačite konopac – to će stimulisati limfni sistem da eliminiše višak tečnosti iz organizma. Dok ne ostvarite ove rezultate na prirodan način, korigovanjem ishrane i praktikovanjem fizičke aktivnosti – kamuflirajte tamne podočnjake korektorom.


(Ljepota i zdravlje)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.