x

Testirali smo Opel Grandland X Innovation: Povratak avanture!

Opel Grandland X, super prostrani SUV koji donosi spoj uzbudljivog dizajna i najnovije tehnologije, osvojio je ljubitelje četverotočkaša na prvu loptu. Ovaj model je svojim autentičnim identitetom na prvi dojam zaintrigirao, a potom svojim karakteristikama u potpunosti oduševio sve one koji žele sigurnu i komfornu vožnju. Redakcija Ekskluziva.ba portala je imala ekskluzivnu priliku da testira Opel Grandland X, koji definitivno zaslužuje maksimalnu ocjenu na skali. Vozilo koje u isto vrijeme "miriše" na udobnost, bezbijednost, ujedno za model kakav jeste ima pristupačnu cijenu za naše tržište, svakako je san svakog šofera.

Grandland je stvoren za velike stvari. Praktično, radi se o nasljedniku nekadašnje Antare. Gledajući trenutnu ponudu (O)PSA Grupacije, Grandland X je najbolji izbor. Kada kupujute terenac ove klase, gledate da dobijete najviše od automobila.  Grandland X je nastao, nije to nikakva posebna tajna, na mehaničkoj osnovi peugeotovog modela 3008. 


Vanjski dizajn      

Grandland X je vidno veći od ostalih SUV-ova iz Opelove ponude. Osim više prostora, Grandland nudi i nešto atraktivniji izgled.  Grandland X se predstavlja kao svjež i moderan crossover bez pretjeranih estetskih stereotipa današnjice koji će se svidjeti širokom rasponu potencijalnih kupaca. Njegovo atraktivno lice, upotpunjeno Full-LED glavnim svjetlima jednako je upečatljivo kao i stražnji dio samog automobila, također s mnogo pomno razrađenih detalja.  Bočna linija Grandlanda neopisivo podsjeća na Peugeot 3008. Ipak, Grandland je u svom „nastupu“ uvjerljiviji kao terenac.


Straga, Grandland izgleda još mišićavije. Zadnji dio vozila odaje sportsku liniju, zahvaljujući dinamično oblikovanim branicima, naglo padajućim C stubom, te zadnjim LED svjetlima, takođe oblikovanim u motiv raširenih krila. Na gornjem dijelu branika, nalazi se dodatno svjetlo za zaustavljanje. Stameni terenac, dug je 4.477 mm, širok 1.856 mm i visok 1.609 mm.


Opciono se nudi panoramski krov ili krov u kontrastnoj crnoj boji, koja daje dodatnu dinamiku.     


Unutrašnji dizajn

Grandland nudi pregršt prostora u kabini i veoma lijep i kompaktan dizajn. Pozicija vozača za upravljačem nudi ugodan položaj sa osjećajem sigurnosti. Direktan volan vam omogućava da s lakoćom upravljate ovim automobilom. Sjedišta su jako lijepo profilisana, a prednja posjeduju i podesivu potporu za noge.  Kako vozaču, tako i ostalim putnicima, sve je na dohvat ruke. U grandlandu X prisutna je najnovija generacija IntelliLink infotejment sistema, koji se sa pametnim telefonima jednostavno i brzo povezuje putem Apple CarPlay i Android Auto protokola. Osim u prednjem i u zadnjem dijelu kabine je smješten 12V priključak za punjenje eksternih uređaja.


Motor i vozne karakteristike

Opel Grandland X nudi jedan benzinski i dva dizelska agregata. Testni model je pod haubom imao 1.6 litarski DHT motor koji razvija 120 KS uparen sa šestostepenim automatskim mjenjačem koji snagu prenosi na prednju osovinu. Uz solidne performanse, ovaj automobil troši svega 5,1 litar na 100 km. Od 0 do 100 km/h ubrzava za 11,8 sekundi, a maksimalna brzina iznosi 188 km/h. Iako nije sportski orijentisan, Grandland sasvim pristojno leži na cesti. Zahvaljujući prednjoj Opel Eye kameri automobil upozorava na nenamjerno napuštanje saobraćajne trake, na mogući frontalni udar, prepoznaje pješake ispred, te samostalno koči u slučaju opasnosti. Tu je i adaptivni tempomat, ali i sistem upozorenja na umor vozača, koji detektuje pad koncentracije prateći stil vožnje.


Gledajući kompletan paket koji nudi Grandland, za malu svotu novca, možete dobiti sjajan terenac sa mnogo prostora za vas i vašu porodicu, kao i ekonomičan motor koji vas neće iznevjeriti nikada. 

Karakteristike testnog modela

Grandland X INNOVATION 1.6 DTH 88kw / 120 KS SS AT6

Osnovni model s ovim motorom i mjenjačem:

1.6 DTH 88 kW/120 KS Enjoy AT6 43.224 BAM

Cijena tesnog automobila:

1.6 DTH 88 kW/120 KS S/S AT6 Innovation 47.136 BAM

UNUTRAŠNJA OPREMA

12-voltna utičnica u prtljažnom prostoru, automatsko uključivanje svjetala, deaktivacija zračnog jastuka za suvozača pomoću ključa, podni pretinac, klizni nasloni za ruke sprijeda, kožni upravljač s tri kraka i obrubom srebrne boje, upravljač podesiv povisini i dubini, nizak rashladni medij & automatski klima uređaj s dvije zone, držač čaše, unutrašnji retrovizor s automatskim zatamnjenjem, ventilacija stražnjeg dijela kabine (drugi red sjedala), Keyless go (paljenje vozila bez ključa i otvaranje prtljažnika, bluetooth.

VANJSKA OPREMA

Dodatno zatamnjena stražnja stakla, infortainment System - Midlevel (BYOM 2), grijanje stražnjeg stakla, halogena prednja svjetla, Intervalno pranje/brisanje stražnjeg stakla, LED stražnja svjetla, krov obrubljen kromom, ručice na vratima u boji vozila i kromiranom trakom, senzori za kišu, svjetlo za ugođaj, vanjski retrovizori u boji vozila, grijani, električno podesivi i preklopivi, osvjetljen je tlak odprednjih vrata, vjetrobransko staklo od PVB-a sa zvučnom izolacijom, zaštita pragova s natpisom "OPEL", pomoć pri upotrebi dugih/kratkih svjetala, uključujući automatska prednja svjetla i brisače, prednja zaštitna ploča u odgovarajućoj boji.

SIGURNOST

Električna parkirna kočnica, elektronski program stabilnosti (ESP), kontrola motora Start/Stop, pomoć pri kretanju na uzbrdici, pomoć pri parkiranju sprijeda i straga, priprema za zaštitnu mrežu, raspoznavanje prometnih znakova, ručno zaključavanje za sigurnost djece (za sunca stražnja vrata), sklopivi ključ, sistem detekcije pada pritiska u gumama, tempomat, upozorenje na vozilo u mrtvom uglu, zračni jastuci za vozača i suvozača, bočni zračni jastuci i krovne zračne zavjese sprijeda.

AUDIO

6 zvučnika, kontrole radijana upravljaču, putno računalo, On Star.

GUME I FELGE

Aluminijski naplatci 18 X 7.5, gume univerzalne 225/55R18 SL 98V BW HW1, komplet za popravak kotača.

DODATNA OPREMA

Dark Ruby Red Boutique boja 782 BAM

Zimski paket 1 528 BAM

Sigurnosni paket (Kamera, Radar) 685 BAM

Park & Go Paket 3 2.543 BAM

Dvobojni krov (Crni) 587 BAM

Grijano i zatamnjeno elektronsko vjetrobransko staklo 293 BAM

Bežično punjenje za mobilne uređaje 235 BAM

Innovation Plus Paket 1.526 BAM

All Road paket 164 BAM

Prednja svjetla za maglu 196 BAM

Unutrašnji Trim – Kožna sjedala, Jet Black 3.520 BAM

Srebrni krovni nosači 293 BAM

Ukupna cijena testnog automobila s dodatnom opremom: 59.631 BAM

Ukupna akcijska cijena testnog automobila s dodatnom opremom: 58.716 BAM





(Ekskluziva.ba)

                        

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.