x

Tikvice, zdrava ljetna namirnica

Prijatan ukus, mekana kora i kremasto, sočno bijelo "meso", tikvice čine idealnom ljetnom namirnicom. Iako se mogu kupiti tokom cijele godine, najukusnije su u sezoni.

Tikvice potiču iz Meksika, a čovječanstvo ih konzumira od davnina, već 10.000 godina. Zajedno sa dinjama i krastavcima, svrstavaju se u porodicu Cucurbitacea, a postoji veliki broj različitih vrsta koje se razlikuju u obliku, veličini, boji i ukusu.

Tikvice mogu narasti i do veličine bejzbol palice, međutim, tada im ukus nije toliko privlačan. Najbolji ukus imaju plodovi koji su dugački do 15 centimetara. Osim ploda, jestivi su i cvjetovi tikvica koji se obično pohuju.

Zdravlje

Spektar nutrijenata koje obezbjeđuju tikvice poprilično je impresivan. Naime, tikvice su izvanredan izvor mangana i vitamina C, te vrlo dobar izvor magnezijuma, vitamina A, kalijuma, prehrambenih vlakana, folne kiseline, fosfora, bakra i vitamina B2.

Svakodnevna konzumacija tikvica hrani organizam dijetalnim vlaknima, koja podstiču probavu, sprečavaju zatvor i čiste crijeva od toksina. Time smanjuju vjerovatnost od pojave raka crijeva, kontrolišu šećer u krvi i smanjuju apetit.

Spojevi u tikvici čuvaju zdravlje krvnog sistema i snižavaju holesterol. Zahvaljujući tome, smanjuju rizik od ateroskleroze, srčanog i moždanog udara.

Istraživanja pokazuju da fitonutrijenti iz tikvica pomažu u smanjenju simptoma povećane prostate - bolesti koja muškarcima otežava mokrenje i seksualne odnose. Zbog visokog udjela mangana, tikvica povoljno djeluje na sve funkcije tijela. Pospješuje metabolizam proteina i ugljikohidrata, podstiče libido i ubrzava sintezu masnih kiselina i holesterola.

Mangan je ključan i za proizvodnju prolina, aminokiseline koja dopušta formiranje kolagena, čineći kožu zdravijom, a zacjeljivanje rana bržim. Stoga, imate li suvu kožu, stavite na lice ploške tikvice, ostavite ih dvadeset minuta pa isperite. Vaša koža će postati meka i svježa.

SAVJETI ZA KUPOVINU I ČUVANJE

Prilikom kupovine tikvica, birajte plodove koji su teški, blistavi, bez znakova smežuranosti. Uvijek kupujte tikvice srednje veličine ili one manjih dimenzija koje imaju najbolji ukus. Čuvajte tikvice od oštećenja, čak i mala oštećenja mogu ubrzati propadanje.

Prije spremanja u frižider nije ih potrebno prati, a tako sačuvane mogu ostati do sedam dana. Tikvice se mogu spremiti i u zamrzivač, ali ih je prije zamrzavanja preporučljivo izrezati na ploške i blanširati dva minuta.

Zdravstvene dobrobiti tikvica:

- djeluju protivupalno - povećavaju nivo energije - pomažu u procesu mršavljenja - snižavaju holesterol - čiste crijeva od toksina - sprečavaju bolesti prostate - poboljšavaju probavu - podstiču libido - čine kožu zdravijom - čuvaju zdravlje fetusa.


(Nezavisne novine)

KOMENTARI
1

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.


Znaš li gdje možeš naći ženu za jednu noć? Idi u > > > www.Bredhot.Com