x

Tips&tricks: Oporavite kosu od zime i vratite joj sjaj, punoću i ljepotu

Nakon zime većina ljudi ima problem sa kosom u vidu beživotnog izgleda, volumena i sjaja, što i ne čudi obzirom na agresivne vremenske uslove i česte promjene temperatura tokom duge zime.

Vaša se koža i kosa mijenjaju s okolinom. Budući da su oboje izloženi vanjskim utjecajima, dolaze u kontakt s širokim rasponom stresora koji utječu na njihovo zdravlje i izgled. Zato koža i kosa odražavaju sezonske promjene i moramo prilagoditi svoju rutinu kako bismo pomogli tijelu da reagira na te vanjske agresore.

– Zimi je kosa izložena toplini radijatora, automobila te suhom i hladnom svježem zraku. Dakle, zimi takav kvalitet zraka može uzrokovati ekstremnu suhoću i statičnost kose, ovisno o teksturi – kaže stilist Leonardo Manetti iz Rob Peetooma u Brooklynu. Uz to, vjerovatno pojačavate i temperaturu vode kod tuširanja, što može kosu učiniti beživotnom.


No postoji još nekoliko razloga zbog kojih vam kosa može biti beživotna. Na primjer, nošenje zimskih kapa također može učiniti pramenove kose beživotnima. Nakupljanje suhog šampona za kosu na tjemenu matira i također loše utječe na kosu (tokom zimskih mjeseci rijetko se kome često da prati kosa). To se može dogoditi i zbog pretjeranog korištenja krema i seruma za oblikovanje, posebno onih koji se ne ispiru (oni sa silikonima). Tako da će vam vjerovatno nakon zime trebati i šišanje.


Kako obnoviti kosu?

Žene s kovrčama će se trebati usredotočiti na hidrataciju, dok će one s ravnom kosom trebati dozu bistrog šampona. U nastavku saznajte kako kosu pripremiti za proljeće i ljeto, te postići da bude sjajna i živahna:

Za suhe, lomljive kovrče: Odlučite se za obnavljajući intenzivan tretman, jednom ili dva puta sedmično dok ne počnete primjećivati rezultate. Na kosu stavite masku preko noći i zamotajte je kapom za tuširanje, pustite da kosa upije hranjive tvari preko noći, a zatim isperite ujutro. Možete isprobati i tretman vrućim uljem.

Za ravnu, beživotnu kosu: Ako vaša beživotnost proizlazi iz nakupljanja proizvoda za kosu posegnite za prirodnim bistrim šamponom kako biste svoju kosu vratili u život.

Za oštećene vrhove: Ispucani vrhovi apsolutno mogu biti uzrok beživotne kose, a ako ih odrežete, vratit ćete je zdravijem izgledu.

Za općenitu beživotnost: Naravno, vašoj kosi možda očajnički trebaju neke hranjive tvari. U tom slučaju postoji nekoliko prirodnih sastojaka za kojima biste trebali posegnuti odmah, primjerice aloa vera, avokado ili arganovo ulje i med.


(Ljepota i zdravlje)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.