x

Top 10 automobila koji su najbrže gubili na vrijednosti u 2020.

Britanski WhatCar napravio je listu deset novih automobila koji su najbrže gubili vrijednost u 2020. godini, nakon tri godine korištenja.

Razlozi zbog kojih automobil izbija novac iz džepa vlasnika su brojni, a među najupečatljivijim se nameće trošak amortizacije, gubitak vrijednosti vozila, ponajprije usljed moralnog, a potom i fizičkog rabaćenja.

Kao referentnu vrijednost WhatCar je uzimao prosječna tržišnu cijenu automobila koji su prešli 36 hiljada milja (nepunih 60 hijada kilometara), prenosi autorepublika.com.

Podaci ukazuju da je stopa amortizacije najubitačnija kod italijanskog modela Maserati Quattroporte, ali ako se gledaju apsolutni iznosi, zbog više nabavne cijene, najveću sumu će izgubiti vlasnici kabrioleta s oznakama Mercedes S560 Cabrio. Njih će trogodišnje zadovoljstvo za volanom luksuznog Mercedesa stajati oko 95 hiljada funti.

Za kraj nije naodmet napomenuti da tempo amortizacije automobila često i ne zavisi od samog vozila. Možda je očit primjer i ovogodišnja situacija s pandemijom gdje su cijene vozila prilično pale, a sve to i nema veze s kvalitetom nekog konkretnog četvorotočkaša. Englezi prenose da su polovnjaci izgubili na cijeni za oko 30 odsto zbog pandemije virusa korona.


(Nezavisne novine)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.