x

svjetski reli šampionat

Toyota i Tänak neuhvatljivi u Portugalu, upisali drugu uzastopnu pobjedu

Toyotin vozač Ott Tänak osvojio je svoju drugu uzastopnu pobjedu Svjetskog reli šampionata pobjedom na reliju Portugalija i to ispred Thierrya Neuvillea u Hyundaiju, dok je Tänakov timski kolega Kris Meeke odustao na samom kraju relija.

Vozeći Toyotu Yaris WRC žestokim tempom Tänak je završio vrući i prašnjavi Reli Portugala sa 15.9 sekundi prednosti ispred Thierryja Neuvillea u Hyundaiju i20 WRC. Također, aktuelni i višestruki svjetski šampion Sebastien Ogier u Citroen C3 WRC je osvojio treće mjesto na reliju što mu je šesti podijumski plasman u ukupno sedam održanih relija u ovoj sezoni.

Nakon što je u petak ujutro preuzeo vodstvo, Tänak je odbio napade timskih kolega iz Toyota Gazoo Racing tima, Jari-Matti Latvale i Krisa Meekea, a također prevazišao je i probleme sa kočnicama i suspenzijom na svom Yarisu i tako zasluženo osvojio devetu pobjedu u karijeri.

“Ovo je jedna od mojih najtežih pobjeda ikada. Imali smo veliku borbu i neke male probleme, ali smo uspjeli da pobjedimo. Prije relija izgledalo je teško. U petak nije bilo previše loše, ali jučer nakon ručka je situacija izgledala prilično loše”, rekao je Estonac.

U bizarnom preokretu, Tänak je žrtvovao dodatne bodove na finalnom Wolf Power Stage brzinskom ispitu kako bi osigurao da ne mora startovati prvi na sljedećem reliju Sardinije, što je vrlo važno jer posada koja prva starta uvijek mora "čistiti" idealnu putanju i u pravilu ne može ostvariti najbolji rezultat.

Ott Tänak i Toyota su ovom odličnom serijm rezultata stigli na drugo mjesto u generalnom poretku vozača gdje Tänak iza vodećeg Ogiera zaostaje tek dva boda, te je definitivno jasno da će se borba za ovogodišnju titulu odigrati između njih dovjice ali i Neuvillea koji nije tako daleko na trećem mjestu.


(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.