x

Toyota rastavila Teslin Model Y

​Sudeći po reakcijama Toyote, čini se da je Tesla drastično poboljšao kvalitet svojih proizvoda.

Tesla je i dalje daleko ispred konkurencije, a izgleda da i oni u Toyoti imaju mnogo da nauče od američke kompanije.

Iako je Toyota kompanija sa dugom tradicijom, a njeni automobili su decenijama u vrhu po kvalitetu i pouzdanosti, postoji jedna oblast u kojoj Toyota zaostaje za konkurentima.

Naime, od oko 10 miliona automobila koliko je Toyota prodala prošle godine, samo oko 25.000 njih je potpuno električno. To uopšte nije čudno s obzirom da je električni model tek nedavno uključen u asortiman japanskog giganta.

Istovremeno, Toyota, kao pionir hibrida, može se pohvaliti sa čak 2,6 miliona prodatih hibridnih automobila.

Tesla, pak, zna samo za struju, a najnovije informacije govore da je Toyota voljna da uči i hrabro ulazi u segment električnih automobila. Uostalom, promjena na čelu, gdje će Akia Tojodu 1. aprila zamijeniti Koji Sato, jasno ukazuje na otvaranje ka električnoj mobilnosti.

Do tada, Toyota želi da sazna čemu Tesla treba da zahvali za svoj uspjeh.

Kako Automotive News saznaje, Toyotini inženjeri su stoga nedavno napravili studiju o Teslinom Modelu Y i rastavili je do najsitnijih detalja. Bili su prijatno iznenađeni.

Najprodavaniji električni automobil očarao ih je svojom jednostavnošću: "Model Y je pravo umjetničko djelo. Nevjerovatno", rekao je jedan od neimenovanih Toyotinih inženjera.

Njih je, navodno, najviše impresioniralo pojednostavljenje forme i uvođenje tehnike livenja umjesto upotrebe brojnih dijelova.

Takođe, baterija je bukvalno strukturni dio automobila.

Inženjeri su zaključili da će morati da naprave drastičan zaokret u segmentu elektromobilnosti da bi došli do Tesline proizvodne tehnologije.

Oni su navodno identifikovali četiri oblasti u kojima Tesla ima prednost u odnosu na Toyotu: namjensku mehaničku platformu, naprednu bateriju, specijalizovanu lokaciju za proizvodnju električnih vozila i softverski definisanu arhitekturu.

U sve četiri oblasti, Toyota je navodno tek na početku.

Izvor: nezavisne.com


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.