x

Toyota stupa u "napad" na svim frontovima u Evropi

Japanska marka odlučna je da podigne prodaju na Starom kontinentu na još viši nivo.

Sljedeće godine će na ovdašnje tržište stići nekolicina noviteta Toyote, koji će uz već postojeće asove, imati za cilj da drastičnu uvećaju broj isporučenih jedinica. Japanci se prije svega uzdaju u trio Aygo X-Yaris-Yaris Cross.

Računaju da će na samo ova tri modela otpasti oko pola miliona prodatih vozila na godišnjem nivou u Evropi. Ukoliko se sagledaju odlični rezultati Yarisa ove godine (blizu 166.000 registracija samo u EU zaključno sa novembrom uz rast od devet odsto), ne može se reći da su nadležni u Toyoti isuviše veliki optimisti.

No, ofanziva je tek počela. Jedan od bitnijih modela za Japance na Starom kontinentu jeste električni bZ4X. Ovaj baterijski SUV predstavlja uvodnik u novu familiju EV četvorotočkaša Toyote i postavljen je na e-TNGA platformu. Prema dostupnim podacima, po WLTP protokolu, u stanju je da prevali više od 450 km sa punom baterijom.


Japanski proizvođač uvidio je veliku "žeđ" kod evropskih kupaca za SUV modelima, stoga stiže još jedan takav automobil na naš kontinent.

Riječ je o Corolli Cross, koja će u ovim dijelovima svijeta biti dostupna isključivo sa hibridnim pogonskim sklopom.

Corolla Cross trebalo bi da popuni prazninu u Toyotinom portfoliju koja postoji između modela C-HR i RAV4. Potrošači će moći da biraju varijante sa pogonom samo na prednje točkove, ali i na obje osovine. Kako trenutno stoje stvari, isporuke bi trebalo da počnu na jesen iduće godine.


Nije sve u SUV segmentu, znaju to i u japanskom brendu, pa će tako Evropljanima ponuditi i dva vrlo interesantna vozila. Dugoočekivani GR86 konačno startuje karijeru na Starom kontinentu, ali se, nažalost, neće dugo zadržati. Toyota planira da prodaje ovaj model samo dvije godine, nakon toga će ga povući zbog novih emisionih pravila. Komercijalna karijera za GR86 startovat će u aprilu 2022. godine.

Još jedan atraktivni novitet jeste Yaris GR Sport, još jedna verzija hečbeka iz B segmenta. Ovdje nije riječ o nekakvom hot heču, već samo o uljepšanom "atletski građenom" automobilu. Prvi primjerci Yarisa GR Sport trebalo bi da stignu do novih vlasnika u Evropi tokom drugog kvartala sljedeće godine.

Očigledno da je pred Toyotom jedna vrlo uzbudljiva godina u Evropi, prenosi AutoRepublika.


(Nezavisne novine)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.