x

posebna čar

Tradicionalni doček iftara na sarajevskoj Žutoj tabiji! (Video)

Pucnjem iz topa sa Žute tabije, nastavlja se  ramazanska tradicija u Sarajevu, a mnogim postačima to je znak da upute dove da im post bude prihvaćen kod Gospodara i iftare se, odnosno prekinu post.


Ekipa Ekskluzive je bila večeras na Žutoj tabiji. Zaista pucanj iz topa i doček iftara na ovom tradicionalnom mjestu ima neku posebnu draž. 

Inače, zbog novonastale situacije sa korona virusom, te mjera predostrožnosti, doček iftara i okupljanje nije kao ranijih godina, ali svakako da je onaj poseban osjećaj i dalje prisutan. 


Kroz historiju prvi ramazanski top oglašavao se poslije ikindije posljednjeg dana mjeseca šabana, što je bila i najava početka ramazana. Top se u toku ramazanskih dana upotrebljavao u nekoliko navrata, najmanje dva, a u nekim mjestima i tri puta: ujutro za ustajanje na sehur, kada nastupi vrijeme početka posta (zora) i u vrijeme završetka posta (iftar). Tradicija pucanja topova u većini mjesta utihnula je krajem Drugog svjetskog rata. Devedesetih godina prošlog stoljeća topovi su ponovo oživjeli, najavljujući sehure i iftare.

.

.

.

.

.

.

Foto/Video: Ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.