x

dilema

Treba li se med uzimati isključivo drvenom kašikom?

Prilikom konzumiranja meda ne treba paziti na vrstu kašike kojom ga uzimamo, no potrebno je uzeti u obzir da med ne uzimamo samostalno.

Najbolji prirodni zaslađivač čaja je med, no pitanje glasi kako ga prenijeti iz staklenke u šoljicu s čajem Naime, sporna je tvrdnja da se med ne smije uzimati željeznom kašičicom jer u reakciji s medom djeluje loše na zdravlje. Je li to samo marketinški mit ili istina?

Istina je da postoji štetna reakcija između meda i površine željezne kašičice zbog ph vrijednosti. No vrijeme koje je med u dodiru sa kašičicom prekratko je da se dogodi ikakva reakcija. Obično se radi o dvije do pet sekundi, što je nedovoljno za djelovanje.


Stoga je tvrdnja da se med ne smije uzimati željeznom kašikom mit, a istina je jednostavna: materijal od kojeg je kašičica za med nije od nikakve važnosti za naše zdravlje. .


Prilikom konzumiranja meda ne treba paziti na vrstu kašike kojom ga uzimamo, no potrebno je uzeti u obzir da med ne uzimamo samostalno. Poslije konzumiranja potrebno je popiti čašu vode ili pojesti nešto kako bi se lakše razgradio u organizmu. Isto tako je i težak za organizam pa se ne treba pretjerivati s uzimanjem meda.


(Avaz)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.