x

Trebate li biti zabrinuti ako vaše dijete ima imaginarnog prijatelja?

Ako vaše dijete ima imaginarnog prijatelja, osobu koju poznaju, lika iz crtića ili neko izmišljeno stvorenje, nema razloga za paniku. Ovo čak može ukazivati i na veću kreativnost i intelekt.

Kada kreće faza imaginarnog prijatelja?

Prijateljstvo sa izmišljenim prijateljem ili prijateljima obično dolazi nakon 2 i pol godine ili u periodu prije polaska u školu. Ovo može trajati nekoliko tjedana, mjeseci, ili i po nekoliko godina.

Moguće je i da će vaše dijete cijelo vrijeme imati potrebu za “nevidljivom ekipom”, a mogu i samo doći i otići. Ili samo na određenim mjestima i u određeno vrijeme.

Što imaginarni prijatelji donose?

Imanje izmišljenog prijatelja može pomoći vašem djetetu da izrazi svoje osjećaje. Pomoći mu da razvije svoje društvene vještine. Takva djeca često su empatičnija, kreativnija i inteligentnija. Iskustvo imanja imaginarnog prijatelja može zapravo biti dosta pozitivno.

Imaginarni prijatelji mogu pomoći vašem djetetu jer uvijek su dostupni, posebni su za vaše dijete i podržavaju vaše dijete, i ne osuđuju ih.

Neka istraživanja pokazuju da čak 2 od 3 djece u nekom trenutku u životu ima imaginarnog prijatelja.


Trebate li biti zabrinuti ako dijete ima imaginarnog prijatelja?

Ako je vaše dijete uznemireno zbog zamišljenog prijatelja ili ako je prijatelj zao ili zločest, razgovarajte sa profesionalnom osobom. Ponekad djeca razviju imaginarnog prijatelja nakon što su traumatizirana.

Postojanje zamišljenog prijatelja mogu vam pomoći da vidite ima li vaše dijete problem. Na primjer, ako se imaginarni prijatelj nečega boji, vaše dijete se vjerojatno boji iste stvari. Ako se prijatelj ponaša loše, vaše dijete može smatrati da nema dovoljno slobode i da ste mu nametnuli previše pravila.

Kako reagirati?

Najbolje je podržati svoje dijete i pričekati da izraste iz ove uobičajene faze. Nemojte im proturječiti niti ih previše ispitivati ​​o prijatelju. Iako je redu da razgovarate s imaginarnim prijateljem, ali što ga više učinite dijelom stvarnog svijeta, to će dulje ostati.

Većina djece s izmišljenim prijateljima razvija normalne društvene vještine. Ali ako se vaše dijete odluči igrati s imaginarnim prijateljem, a ne stvarnom djecom, to nije dobro rješenje. Tada ćete trebati intervenirati i potaknuti vaše dijete da uživa više u stvarnom svijetu.


Rješavanje problema kada dijete ima imaginarnog prijatelja

Ukoliko izmišljeni prijatelji uzrokuju neugodno ponašanje kod vašeg djeteta dajemo par savjeta za rješavanje:

Ponekad će djeca o svemu prvo pitati svog imaginarnog prijatelja. Prije nego nešto odluče. Ukoliko je takva situaciju smireno objasnite svom djetetu da želite čuti njegovo mišljenje, a ne mišljenje njegovog prijatelja.

Ako vas dijete traži da primjerice postavite mjesto za stolom za njegovog imaginarnog prijatelja ili da mu pripremite obrok. Prihvatite to, i to je u redu. Međutim iskoristite situaciju i zamolite vaše dijete da vam pomogne i koristite ju kao pomoć u razvoju njihovih vještina.

Ukoliko dijete ima imaginarnog prijatelja i tvrdi da je prijatelj učinio na primjer nered u sobi a ne ono samo. Objasnite smireno vašem djetetu da njegov prijatelj to nije mogao učiniti. I tražite vaše dijete da pomogne pospremiti nered.


(bebe.hr)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.