x

Treći je dan nakon poroda, a mlijeka niotkud: Što napraviti kad beba traži svoje, a mlijeko još nije 'nadošlo'?

Uobičajeno je da mlijeko 'nadođe' već do trećeg dana nakon poroda, a ako mu treba duže vremena, za to postoje razlozi.

Prvo mlijeko koje beba dobije nakon rođenja je kolostrum. Iako ga 'proizvodite' u malim količinama, riječ je o pravom imunološkom boosteru i novorođenče se od njega može najesti. Potom se sastav vašega mlijeka mijenja pa kolostrum prelazi u kremasto prijelazno mlijeko, koje traje nekoliko dana. Obično počinje treći dan nakon poroda, ali kod nekih žena taj proces može kasniti.


Zašto vam mlijeko još nije nadošlo?

Ako vam mlijeko još nije nadošlo niti do trećeg ili četvrtog dana nakon bebina rođenja, važno je da nastavite stavljati bebu na dojku, i to što češće. Bebe imaju veliku korist od kolostruma, a stimulacija dojki pomoći će i vama u proizvodnji mlijeka.

Kašnjenje mlijeka može biti posljedica kombinacije mnogih razloga, uključujući hormonalne probleme, visoku stopu carskih rezova kod majki s dijabetesom, prijevremeni porod i odvajanje majke i djeteta pri rođenju. Evo nekih najčešćih razloga...

Ako je riječ o prvoj bebi, moglo bi se dogoditi da vam mlijeko nadođe tek oko petog dana nakon poroda. Sa svakom sljedećom bebom, mlijeko će najvjerojatnije stići ranije.

Ako ste imali dug i težak porod i bili pod utjecajem anestetika ili analgetika, može se dogoditi da uspostava laktacije dolazi sa zakašnjenjem.

Rodili ste carskim rezom. Kirurški zahvat, stres, bol i emocionalni čimbenici, povezani s carskim rezom mogu usporiti stvaranje mlijeka. Nakon carskog reza, počnite dojiti što je prije i dojite vrlo često.

Dijete je prijevremeno rođeno. Iako je vaše tijelo sposobno proizvoditi mlijeko već krajem drugog tromjesečja, rani kraj trudnoće, stres preranog porođaja i nemogućnost dojenja djeteta odmah nakon rođenja mogu odgoditi laktaciju. Ako ste odvojeni od bebe jer je u inkubatoru ili na posebnoj njezi, izdajalicom stimulirajte proizvodnju mlijeka.

Beba ima problema s prihvatom dojke. Bilo koja poteškoća bebe da uhvati bradavicu i doji, može ometati početak proizvodnje mlijeka. Novorođenčad s rascjepom usne/nepca ili neurološkim problemima možda neće moći dobro zahvatiti. Ili, ako su bradavice ravne, izvrnute ili vrlo velike, možda će biti teže započeti s dojenjem. Zatražite pomoć od patronažne sestre ili grupe za podršku dojenju.

Ako bolujete od dijabetesa. Kod majki koje imaju dijabetes, početak proizvodnje mlijeka može duže potrajati.

Ako imate hormonalni problem. Ako imate problema sa štitnjačom, možda će vam trebati dulje da nadođe mlijeko. Dojite bebu na zahtjev, najmanje svaka dva do tri sata i neka vaš pedijatar pomno prati djetetovu težinu.

Ako imate prekomjernu težinu. Prekomjerna tjelesna težina, prije začeća ili preveliko dobivanje na težini tijekom trudnoće mogu omesti početak proizvodnje mlijeka nakon poroda, bebin rast i napredak.

Zaostali dijelove posteljice. Kada dio posteljice ostane u maternici nakon poroda, može spriječiti hormonske promjene potrebne vašem tijelu za početak proizvodnje mlijeka. Nakon što liječnik dijagnosticira i ukloni zaostale fragmente placente, hormoni će se pokrenuti, a vaše će tijelo početi proizvoditi mlijeko.

Luteinske ciste jajnika proizvode testosteron pa mogu odgoditi početak proizvodnje mlijeka. Obično nestaju same od sebe, unutar nekoliko tjedana nakon poroda. Nakon što se povuku, razina testosterona se smanjuje, što omogućuje početak pune proizvodnje mlijeka.


Kako znati da je dijete dobilo dovoljno mlijeka?

Ako se radi o kratkome kašnjenju mlijeka, to neće biti problem. Međutim, ako nadolaženje mlijeka dulje traje, trebali biste se posavjetovati s pedijatrom i razmisliti o alternativnim načinima hranjenja bebe.

Ako beba pokazuje znakove dehidracije, žutice ili previše gubi na težini, odmah nazovite liječnika. Ovi simptomi su ozbiljni i potrebno ih je ispraviti što je prije moguće. Ostali znakovi da beba ne dobiva dovoljno mlijeka uključuju:

glad nakon dojenja

dijete provodi puno vremena na dojci (što ne treba uzeti kao izdvojeni pokazatelj nego u kombinaciji ostalih pokazatelja)

plače

frustrirano je i razdražljivo

razdražljivo

ima manje od šest mokrih pelena u 24 sata

stolica je zelenkaste boje

Ako ste zabrinuti da je vaša beba gladna, u bilo kojem trenutku možete zatražiti provjeru težine u ordinaciji svog pedijatra. Možete se konzultirati i grupom za potporu dojenju koja vam može pomoći s tehnikama za pozicioniranje, ispravan prihvat i poboljšanje opskrbe mlijekom.


(Roditelji.hr)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.